Labneh

 Labneh

Labneh to pyszny kremowy serek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem.

     Labneh

 Labneh to pyszny kremowy serek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem. To przepis na domową i zdrowszą wersję popularnego serka na kanapki.

Jest to gęsty, kremowy i aksamitny serek, który jest powstaje po odcedzeniu jogurtu greckiego z dodatkiem soli i ulubionych przypraw ( suszone pomidory z ziołami, zatar, czosnek) przez co jest bardzo kremowy. Labneh jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie często podaje się go na śniadanie lub kolację z oliwą z oliwek, ziołami, warzywami i chlebem pita. Możesz go wykorzystywać do deserów( wersja bez ziół), dipów, sosów, sałatek lub jako smarowidło do chleba.

Jest bogaty w białko i wapń oraz jest niskokaloryczny, bedzie doskonały dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.

Zobacz również

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
Sprawdź przepis
Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj miskę, sitko wyłożone gazą złożoną na pół. Przelej jogurt, końce gazy zwiń aby powstała okrągła kulka. Wstaw do lodówki na 12-24 godzin, kilka razy mocniej zwijaj. Serwatkę możesz wykorzystać do przygotowania chleba lub bułek.
  3. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.

 Labneh

 Labneh to pyszny kremowy serek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
 Labneh
Czas przygotowania 1 dzień
Czas gotowania 0 minuty
Danie Przekąski
Kuchnia kraje Bliskiego Wschodu
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 gaza
  • 1 miseczka
  • 1 większe sitko
  • 1 miska

Składniki
  

  • 340 g gęstego jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszone pomidory z ziołami opcjonalnie

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj miskę, sitko wyłożone gazą złożoną na pół. Przelej jogurt, końce gazy zwiń aby powstała okrągła kulka. Wstaw do lodówki na 12-24 godzin, kilka razy mocniej zwijaj. Serwatkę możesz wykorzystać do przygotowania chleba lub bułek.
  • Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.
tagi jogurt grecki, labneh, serek kremowy

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!