Labneh
Labneh to pyszny kremowy serek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem. To przepis na domową i zdrowszą wersję popularnego serka na kanapki.
Jest to gęsty, kremowy i aksamitny serek, który jest powstaje po odcedzeniu jogurtu greckiego z dodatkiem soli i ulubionych przypraw ( suszone pomidory z ziołami, zatar, czosnek) przez co jest bardzo kremowy. Labneh jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie często podaje się go na śniadanie lub kolację z oliwą z oliwek, ziołami, warzywami i chlebem pita. Możesz go wykorzystywać do deserów( wersja bez ziół), dipów, sosów, sałatek lub jako smarowidło do chleba.
Jest bogaty w białko i wapń oraz jest niskokaloryczny, bedzie doskonały dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj miskę, sitko wyłożone gazą złożoną na pół. Przelej jogurt, końce gazy zwiń aby powstała okrągła kulka. Wstaw do lodówki na 12-24 godzin, kilka razy mocniej zwijaj. Serwatkę możesz wykorzystać do przygotowania chleba lub bułek.
- Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 gaza
- 1 miseczka
- 1 większe sitko
- 1 miska
Składniki
- 340 g gęstego jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszone pomidory z ziołami opcjonalnie
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj miskę, sitko wyłożone gazą złożoną na pół. Przelej jogurt, końce gazy zwiń aby powstała okrągła kulka. Wstaw do lodówki na 12-24 godzin, kilka razy mocniej zwijaj. Serwatkę możesz wykorzystać do przygotowania chleba lub bułek.
- Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!