Szparagi z burratą
Pieczone szparagi z burratą, to pomysł na pyszne wiosenne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .
Jak masz upieczone szparagi, to przygotujesz ją w 5 min. Podawaj z grzankami lub focaccia.
Burata, pieczone szparagi z pomidorkami i parmezanem, to lekkie i pyszne danie, które super smakuje i pięknie wygląda.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).
Przygotowanie:
- Szparagi przygotuj zgodnie z przepisem. Burratę rozłóż na talerzu, na to wyłóż szparagi, pomidorki, polej oliwą z pieczenia, posyp prażonymi migdalami.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duży talerz
Składniki
- 1 szt burrata
- 1 porcja pieczone szparagi sprawdź przepis na blogu
Przygotowanie
- Przygotuj zgodnie z przepisem: Pieczone szparagi
- Burratę rozłóż na talerzu, dodaj pieczone szparagi, pomidorki, polej oliwa i posyp płatkami migdałów.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!