Pieczone szparagi

 Pieczone szparagi

Pieczone szparagi, to doskonalą przekąska lub dodatek do obiadu.

    Pieczone szparagi

Początek wiosny rozpoczyna sezon na szparagi. Możemy je smażyć, piec i gotować, podawać samodzielnie lub jako dodatek. można z nich przygotować pyszne zapiekanki, tarty, kremową zupę lub sos. Doskonale smakują zrumienione na patelni z odrobiną przypraw i masła. Pięknie prezentują się na talerzu, są ozdobą każdego dania.

Pieczone szparagi, to doskonała przekąska lub dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Przygotujesz je w około 25 min. Doskonale smakują na ciepło i na zimno.

Sprawdzą się na imprezy jak i na co dzień.

Szparagi nie tylko są smaczne, ale maja też doskonały wpływ na zdrowie: są źródłem witamin, składników mineralnych, zawierają naturalne przeciwutleniacze, są dietetyczne i maja dużo białka. Wspomagają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu

Zobacz również

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
Sprawdź przepis
Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki.
  2. Na blachę wyłożoną papierem rozłóż szparagi, następnie pomidorki. Całość polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami i parmezanem
  3. Piecz około 20 min w 180’C.

 Pieczone szparagi

 Pieczone szparagi, to doskonalą przekąska lub dodatek do obiadu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
 Pieczone szparagi
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 29 minuty
Danie Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blacha do pieczenia

Składniki
  

  • 300 g szparagów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść pomidorków
  • 1 garść parmezanu
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek,harrisa
  • 3 łyzki prażone płatki migdałów

Przygotowanie

  • Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Na blachę wyłożoną papierem rozłóż szparagi, następnie pomidorki. Całość polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami i parmezanem
  • Piecz około 20 min w 180'C.
tagi parmezan, pieczone szparagi, pomidorki rzymskie, przekąska, szparagi

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!