Pieczone szparagi
Początek wiosny rozpoczyna sezon na szparagi. Możemy je smażyć, piec i gotować, podawać samodzielnie lub jako dodatek. można z nich przygotować pyszne zapiekanki, tarty, kremową zupę lub sos. Doskonale smakują zrumienione na patelni z odrobiną przypraw i masła. Pięknie prezentują się na talerzu, są ozdobą każdego dania.
Pieczone szparagi, to doskonała przekąska lub dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Przygotujesz je w około 25 min. Doskonale smakują na ciepło i na zimno.
Sprawdzą się na imprezy jak i na co dzień.
Szparagi nie tylko są smaczne, ale maja też doskonały wpływ na zdrowie: są źródłem witamin, składników mineralnych, zawierają naturalne przeciwutleniacze, są dietetyczne i maja dużo białka. Wspomagają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu
Przygotowanie:
- Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki.
- Na blachę wyłożoną papierem rozłóż szparagi, następnie pomidorki. Całość polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami i parmezanem
- Piecz około 20 min w 180’C.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
- 300 g szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść pomidorków
- 1 garść parmezanu
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek,harrisa
- 3 łyzki prażone płatki migdałów
Przygotowanie
- Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Na blachę wyłożoną papierem rozłóż szparagi, następnie pomidorki. Całość polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami i parmezanem
- Piecz około 20 min w 180'C.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!