Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.


Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.


Tortille ziemniaczane

szczegóły:

Porcje

8szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 600g ziemniaków ( waga po ugotowaniu)
  • 2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania


Przygotowanie


  • Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą. Odstaw do wystygnięcia. 
  • Zimne ziemniaki dokładnie potłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Uformuj kulę, następnie podziel ją na 8 części. 
  • Każdą z części rozwałkuj na cienkie placki. W czasie wałkowania podsypuj mąką, ciasto się może lepić. 
  • Smaż na suchej patelni. 

Inne przepisy, które mogą Cie zainteresować:

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.