Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

To miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane. Możesz je przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać to, co zostało z obiadu.

Tortille

Tortille ziemniaczane to jedna z wielu opcji na przygotowanie tych niezwykle popularnych placków. Można je przygotować z mąki owsianej , gryczanej czy pszennej. Wychodzą bardzo mięciutkie i pachnące. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dodatkowych sprzętów.

Tortille ziemniaczane można jeść na zimno, zapiekać, smażyć, grillować. Jest doskonała na obiad, kolację czy na przekąski na imprezy.

Tortille ziemniaczane, wykorzystasz do przygotowania domowego burrito z aromatycznym mięsem mielonym. Może przygotować qesadille , czy kubeczki na imprezy.

Placki tortilli
można smarować ulubionymi pastami, faszerować mięsem lub warzywami. Są smaczne i pożywne.

Przygotowanie

Aby przygotować miękkie tortille ziemniaczane potrzebujesz tylko dwóch składników : ziemniaki i mąka. Ziemianki mogą być dowolne, ilością mąki regulujesz gęstość ciasta.

Zacznij od ugotowania ziemniaków lub wykorzystaj resztki z obiadu. Potłucz je lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i dodaj mąkę. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy: czosnek, paprykę lub inne.

W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby placki się nie kleiły. Placki mają być cienkie. Jak chcesz uzyskać idealnie okrągłe placki, to przyłóż talerz i wytnij kółka z ciasta.
Smaż na suchej patelni. W czasie smażenia na plackach pojawiają się bąble powietrza. Usmażone tortille przykryj ściereczką.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Tortille ziemniaczane z szarpaną piersią z kurczaka

Roladki z tortilli

Quesadillas

Zapiekane burrito

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tortille ziemniaczane
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne, Obiad
Kuchnia Mexican
Porcje 6 szt

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 patelnia
  • 1 wałek
  • 1 tłuczek lub praska do ziemniaków

Składniki
  

  • 600 g ziemniaków ( waga po ugotowaniu)
  • 2 szkl. mąki pszennej + do wałkowania

Przygotowanie

  • Film z przygotowania
  • Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą.
  • Odstaw do wystygnięcia. Zimne ziemniaki dokładnie potłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj kulę, następnie podziel ją na 8 części.
  • Każdą z części rozwałkuj na cienkie placki. W czasie wałkowania podsypuj mąką, ciasto się może lepić. 
  • Smaż na suchej patelni.  

Uwagi:

Ilość mąki zależy od ziemniaków. Jak ciasto będzie bardzo klejące dodaj więcej mąki. 
tagi tortilla, wrap, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!