Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

To miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane. Możesz je przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać to, co zostało z obiadu.

Tortille

Tortille ziemniaczane to jedna z wielu opcji na przygotowanie tych niezwykle popularnych placków. Można je przygotować z mąki owsianej , gryczanej czy pszennej. Wychodzą bardzo mięciutkie i pachnące. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dodatkowych sprzętów.

Tortille ziemniaczane można jeść na zimno, zapiekać, smażyć, grillować. Jest doskonała na obiad, kolację czy na przekąski na imprezy.

Tortille ziemniaczane, wykorzystasz do przygotowania domowego burrito z aromatycznym mięsem mielonym. Może przygotować qesadille , czy kubeczki na imprezy.

Placki tortilli
można smarować ulubionymi pastami, faszerować mięsem lub warzywami. Są smaczne i pożywne.

Przygotowanie

Aby przygotować miękkie tortille ziemniaczane potrzebujesz tylko dwóch składników : ziemniaki i mąka. Ziemianki mogą być dowolne, ilością mąki regulujesz gęstość ciasta.

Zacznij od ugotowania ziemniaków lub wykorzystaj resztki z obiadu. Potłucz je lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i dodaj mąkę. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy: czosnek, paprykę lub inne.

W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby placki się nie kleiły. Placki mają być cienkie. Jak chcesz uzyskać idealnie okrągłe placki, to przyłóż talerz i wytnij kółka z ciasta.
Smaż na suchej patelni. W czasie smażenia na plackach pojawiają się bąble powietrza. Usmażone tortille przykryj ściereczką.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Tortille ziemniaczane z szarpaną piersią z kurczaka

Roladki z tortilli

Quesadillas

Zapiekane burrito

Tortille ziemniaczane

Tortille ziemniaczane

Sylwia
Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Danie Danie główne, Obiad
Kuchnia Mexican
Porcje 6 szt

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 patelnia
  • 1 wałek
  • 1 tłuczek lub praska do ziemniaków

Składniki
  

  • 600 g ziemniaków ( waga po ugotowaniu)
  • 2 szkl. mąki pszennej + do wałkowania

Przygotowanie

  • Film z przygotowania
  • Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą.
  • Odstaw do wystygnięcia. Zimne ziemniaki dokładnie potłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj kulę, następnie podziel ją na 8 części.
  • Każdą z części rozwałkuj na cienkie placki. W czasie wałkowania podsypuj mąką, ciasto się może lepić. 
  • Smaż na suchej patelni.  

Uwagi:

Ilość mąki zależy od ziemniaków. Jak ciasto będzie bardzo klejące dodaj więcej mąki. 
tagi tortilla, wrap, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating