Tarta Frangipane z Agrestem

Tarta Frangipane z Agrestem

Tarta Frangipane z agrestem to klasyk francuskich wypieków. Delikatne migdałowe ciasto kruche, rozpływający się w ustach krem migdałowy i kwaśny agrest, to przepis na najlepszy letni deser.

Tarta Frangipane z Agrestem

Tarta Frangipane z agrestem to klasyk francuskich wypieków. Delikatne migdałowe ciasto kruche, rozpływający się w ustach krem migdałowy i kwaśny agrest, to przepis na najlepszy letni deser. To proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje i wspaniale smakuje.

Frangipane, to delikatny krem, który powstaje na bazie masła, jajek, mielonych migdałów. Jest delikatnie słodki i puszysty po upieczeniu. doskonale się sprawdzi do wypełnienia tart czy tartaletek.

Pâte Sablée, jest to słodkie, kruche, maślane ciasto, które można wykorzystać do tart, tartaletek lub na ciasteczka. Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma lekko orzechowy smak, dzięki mące migdałowej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Aby tarty z tego ciasta wychodziły jak w najlepszych cukierniach trzeba poznać kilka zasad ich przygotowania.
Spody można przegotować wcześniej, a później wypełnić je ulubionymi dodatkami, lub można zapiekać razem z owocami.

Do tarty można użyć różnych owoców: agrest, borówki, jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki. Mogą być świeże lub mrożone.

Składniki Pâte Sucree: Delikatne kruche z dodatkiem migdałów.

Masło: Najlepiej używać niesolonego masła minimum 82% tłuszczu, daje to najlepszy smak, kruchość i delikatność.

Wanilia: Warto dodać wanilię lub sok/skórkę z cytryny aby podkręcić smak.

Mąka migdałowa: można kupić gotową lub zmielić migdały bez skórek.

Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem- min. 1 godz. lub 10-15 min w zamrażalniku

Nadzienie migdałowe(Frangipane):

Masło: Najlepiej używać niesolonego masła minimum 82% tłuszczu

Mąka migdałowa: można kupić gotową lub zmielić migdały

Jajka

Wanilia

Krem jest delikatnie słodki i bardzo aromatyczny. Doskonale pasuje do różnych owoców.

Przygotowanie:

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj składniki, następnie wstaw do lodówki.
  • Ciasto wałkuj pomiędzy papierami do pieczenia z dodatkiem mąki. Przełóż do formy, wyrównaj.
  • Kolejny etap, to schłodzenie ciasta. Kilka godzin w lodówce lub 15 min w zamrażalce. Zimne ciasto nie opadnie, będzie równe po upieczeniu.
  • Odstaw do wystygniecia.
  • Składniki na krem wymieszaj. Przełóż na zimny( musi być zimny, aby krem był stabilny), dodaj owoce.
  • Piecz około 40 min.

Tarta Frangipane z Agrestem

Tarta Frangipane z agrestem to klasyk francuskich wypieków. Delikatne migdałowe ciasto kruche, rozpływający się w ustach krem migdałowy i kwaśny agrest, to przepis na najlepszy letni deser.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tarta Frangipane z Agrestem
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie ciasto
Kuchnia French
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia 24 cm
  • 1 robot z misą

Składniki
  

Pâte Sucree( ciasto kruche)

  • 100 g niesolonego masła – miękkiego, o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt. duże jajko – w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta drobnej soli kuchennej

Nadzienie kremowo-migdałowe(Frangipane)

  • 150 g niesolonego masła – miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • 3 szt. jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka waniliowej

Przygotowanie

  • Składniki na ciasto wymieszaj. Zawiń w folie i wstaw do lodówki na 30 min.
  • Rozwałkuj pomiędzy dwoma papierami do pieczenia z dodatkiem maki. Przełóż do formy do pieczenia 24cm, dociśnij, wyrównaj, delikatnie nakłuj. Wstaw do zamrażarki na 10 min. Następnie piecz przez około 15-20min w 180’C. Ciasto ma się zarumienić. Ostudź
  • .Masło ukręć z cukrem na puszysty krem, dodaj jajka ,następnie mąkę i wanilię, przełóż na zimne ciasto, dodaj owoce, posyp płatkami migdałów.
  • Piecz około 40 -50min w 160’C. Odstaw do ostygnięcia.
tagi agrest, krem migdałowy, migdały, Tarta Frangipane z Agrestem, tarta z agrestem
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG