Bułeczki bao

Bułeczki bao z grillowanym kalafiorem w sosie sticky teriyaki

W poprzednim wpisie poznaliście przepis na chińskie bułeczki bao. Dzisiaj możecie zobaczyć jedną z wielu wersji podania. Do środka włożyła warzywa oraz kalafiora, którego wcześniej ugrillowałam. Kalafior był zamarynowany w sosie teryjaki, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny i delikatnie słodki.

Bułeczki bao z grillowanym kalafiorem w sosie sticky teriyaki



Bułeczki bao z grillowanym kalafiorem w sosie sticky teriyaki

szczegóły:

Porcje

18szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

12 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Bułeczki bao *przepis w poprzednim wpisie
  • Awokado
  • Ogórek pokrojony w plastry
  • Papryka
  • Cebula czerwona
  • Marchewka pokrojona w słupki
  • Natka pietruszki
  • Sok z limonki do skropienia
  • Sezam czarnym i biały
  • Kalafior
  • Sos teriyaki

Przygotowanie


  • Kalafior pokrój w plastry, podziel na mniejsze części, polej sosem i odstaw na 20 min.
  • Smaż na patelni grillowej przez około 10min. Dodaj trochę wody aby sos się nie przypalił.
  • Pod koniec smażenia posyp sezamem.
  • S Warzywa pokrój w cienkie paski / słupki, cebukę w piórka
  • Otwórz delikatnie bułeczki, włóż przygotowane warzywa

  • Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

    Zostaw komentarz