Bułeczki bao

Bułeczki bao

Bao to chińska bułeczki drożdżowa przygotowywana na parze jak popularne parowańce. Bardzo lekkie i delikatne. Proste w wykonaniu, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Można je jeść w wersji na słodko jak i wytrawnie, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Bułeczki bao



Bułeczki bao

szczegóły:

Porcje

18szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

12 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szkl. cieplej wody
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • olej do smarowania

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki na ciasto wyrabiaj do czasu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić.
  • Odstaw w cieple miejsce na godzinkę do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i następnie rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto nie może być cienkie.
  • Wytnij kółka o średnicy 12-14 cm, posmaruj każde olejem i złóż na pól. Każdą z połówek ułóż na wyciętym kwadracie z papieru do pieczenia. Odłóż do wyrośnięcia na 10 min.
  • Przygotuj naczynie do parowania. Wlej wodę, naczynie postaw na kuchenkę aby zagotować wodę.
  • Wyrośnięte ciasto razem z papierkami przełóż do naczynia. Paruj przez 8-12 min.

  • Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

    Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

    Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
    Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *