Gęsie łapki
Gęsie łapki, to kruche twarogowe ciasteczka. Delikatnie słodkie, przyjemnie rozpływają się w ustach. Są doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
04/12/2022
Gęsie łapki, to kruche twarogowe ciasteczka. Delikatnie słodkie, przyjemnie rozpływają się w ustach. Są doskonałym dodatkiem do kawy, czy herbaty.
Ciasteczka kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nazwa. To wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które przypominają wypieki z ciasta kruchego lub francuskiego. Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi.
Gęsie łapki są delikatnie słodkie, bo zawierają mało cukru. Cukier używamy tylko do obsypania ciasteczek, nie dodaje się go do ciasta.
Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, następnie wstawić ciasto na minimum 2 godziny do lodówki. Możesz zostawić na całą noc, ciasto będzie delikatniejsze.
Jaki twaróg do ciasteczek? Ja użyłam śmietankowego, świetnie się też sprawdzi wiejski. Lubię twaróg, który jest bardzo kremowy i nie ma grudek 🙂
Cukier do obsypania ciastek może być biały lub trzcinowy.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie wycinaj kółka o średnicy minimum 7 cm. Każde kółko obtocz w cukrze i złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!