Gęsie łapki
Gęsie łapki, to kruche twarogowe ciasteczka. Delikatnie słodkie, przyjemnie rozpływają się w ustach. Są doskonałym dodatkiem do kawy, czy herbaty.
Gęsie łapki
Ciasteczka kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nazwa. To wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które przypominają wypieki z ciasta kruchego lub francuskiego. Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi.
Gęsie łapki są delikatnie słodkie, bo zawierają mało cukru. Cukier używamy tylko do obsypania ciasteczek, nie dodaje się go do ciasta.
Jak je przygotować?
Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, następnie wstawić ciasto na minimum 2 godziny do lodówki. Możesz zostawić na całą noc, ciasto będzie delikatniejsze.
Jaki twaróg do ciasteczek? Ja użyłam śmietankowego, świetnie się też sprawdzi wiejski. Lubię twaróg, który jest bardzo kremowy i nie ma grudek 🙂
Cukier do obsypania ciastek może być biały lub trzcinowy.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie wycinaj kółka o średnicy minimum 7 cm. Każde kółko obtocz w cukrze i złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls
Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 stolnica
- 1 wałek
- 1 szklanka lub foremka o średnicy 7 cm
Składniki
- 200 g masło
- 200 g twaróg śmietankowy
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżka serek naturalny typu cream cheese
- 360 g mąka pszenna 2 szkl. 250ml
- ½ szkl. Cukier do obsypania ciastek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do misy miksera. Wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Stolnicę oraz ciasto posyp mąki i rozwałkuj grubość około 5 mm. Szklanką/foremką o średnicy ok. 7 mm wytnij krążki. Krążek obtocz w przygotowanym cukrze. Następnie złóż na pół i ponownie na pół.
- Ciasteczka przełóż na blachę i posyp dodatkowym cukrem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piecz około 25 minut.
Film:
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!