Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy pokocha każdy, kto go spróbuje. Pięknie wygląda i ma wspaniały cytrynowy smak. Sernik bedzie ozdobą świątecznych stołów, doskonałym ciastem na imprezy czy urodziny.
Nie masz pomysłu na ciasto na Wielkanoc, to zrób elegancki i pyszny sernik cytrynowy. Zaskoczysz nim rodzinę i znajomych.
Sernik jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyczuwalny smak cytryny. Krem cytrynowy dodatkowo podkręca smak ciasta, a dekoracja ze śmietanki dodaje mu uroku.
Jaki ser do sernika?
Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.
Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej..
Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.
Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)
Lemon Curd
Przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników: jajka/żółtka, cukier, cytryna i masło. Lemon curd jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, deserów. Ma piękny żółty kolor, wspaniale pachnie cytryną, która przelamuje słodycz kremu.
Przegotowanie jest bardzo proste.
Skórkę z cytryny ścierasz i wyciskasz sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć olejki. Jajka lub same żółtko mieszasz z cukrem, dodajesz sok. Zaczynasz podgrzewać cały czas mieszając. Krem zacznie się gotować i gęstnieć.
Wersja 1 ( na żółtkach): zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj aby składniki się połączyły. Masę przetrzyj przez sito. Ostudź i przechowuj w lodowce.
Wersja 2 całe jajka: zdejmij z ognia, następnie przetrzyj masę przez sito. Dodaj masło i zblenduj. Ostudź i przechowuj w lodowce.
Przygotowanie..
- Włącz piekarnik na 180’C.
- Zacznij od rozpuszczenia masła.
- Herbatniki zblenduj na mączkę, dodaj masło o dokładnie wymieszaj. Herbatniki przesyp do formy 24 cm wyłożonej papierem do piecznią. Dokładnie rozprowadź, uformuj boki, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
- Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć więcej aromatu.
- Wszystkie składniki na sernik przełóż do misy i dokładnie wymieszaj. miksuj tylko do połączenia składników, nie chcemy napowietrzyć sernika.
- Masę przełóż na przygotowany spód.
- Do nagrzanego piekarnika wstaw misę z wodą oraz sernik. Piecz 60 min 150’C.
- Ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.
- Przygotuj lemon curd, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
- Kremem cytrynowym posmaruj zimny sernik.
- Zrób dekorację z ubitej śmietanki. Do kremu użyłam końcówki Wilton 1M.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma 24 cm
- 1 mikser z misą
- 1 mały garnuszek
- 1 sitko
- 1 łopatka silikonowa
- 1 blender ręczny
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 50 g masła
Masa serowa:
- 3 szt. jajka
- 600 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 2 szt. budynie waniliowe 2x40g
- 200 ml śmietanki 30%
- ½ szkl cukru
- 1 szt. duża cytryna
Lemon curd wersja II
- 2 szt. małe cytryny
- ⅓ szkl. cukru
- 2 szt. całe jajka
- 70 g masła
Śmietanka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 op. śmietan fix
Przygotowanie
Spód:
- Masło rozpuścić, herbatniki zblenduj na mąkę. Połącz z masłem i wymieszaj. Przesyp do formy 24 cm. Dokładnie uklep.
Masa serowa:
- Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć więcej aromatu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nie kręć za długo aby nie napowietrzyć sera. Przelej na przygotowany spód. Piecz w kąpieli wodnej ( wstaw pojemnik z wodą do piekarnika) około 60min, w temperaturze 150'CUpieczony sernik ostudź i wstaw do lodówki.
Lemon curd
- Cukier rozetrzyj ze skórka. Dodaj do jajek, wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszaj. Jak zgęstnieje zdejmij z ognia, przełóż na sito i przetrzyj aby pozbyć się grudek. Dodaj masło i zblenduj. Przykryj folia spożywcza w kontakcie, po wystygnięciu wstaw do lodówki.
Krem
- Śmietankę ukręć z cukrem i wanilia dodaj. Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką( u mnie Wilton 1M)
- Kremem cytrynowym posmaruj sernik. Ubitą śmietanka zrób wzorki.
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
WITAM SUPER PRZEPIS BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA MAM TYLKO PYTANIE CZY NIE BRAKUJE W PRZEPISIE SERA TWAROGOWEGO I W JAKIEJ ILOŚCI BO JEST TYLKO MASCARPONE.
Już dodałam, dziękuję za czujność 🙂