Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy pokocha każdy, kto go spróbuje. Pięknie wygląda i ma wspaniały cytrynowy smak. Sernik bedzie ozdobą świątecznych stołów, doskonałym ciastem na imprezy czy urodziny.

Nie masz pomysłu na ciasto na Wielkanoc, to zrób elegancki i pyszny sernik cytrynowy. Zaskoczysz nim rodzinę i znajomych.

Sernik jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyczuwalny smak cytryny. Krem cytrynowy dodatkowo podkręca smak ciasta, a dekoracja ze śmietanki dodaje mu uroku.

Jaki ser do sernika?

Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.

Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej..

Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.

Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)

Zobacz również

Sernik Oreo
Sernik Oreo pieczony w kąpieli wodnej. Kremowy, delikatnie słodki sernik, doskonały na różne okazje. Ciasteczka są w masie serowej, w dekoracji oraz w spodzie sernika. Miłośnicy Oreo będą zachwyceni. Ciasto pieczone jest w kąpieli wodnej aby było jasne i nie popękało. Jest prosty do zrobienia, więc każdy sobie poradzi.
Sprawdź przepis
sernik oreo

Lemon Curd

Przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników: jajka/żółtka, cukier, cytryna i masło. Lemon curd jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, deserów. Ma piękny żółty kolor, wspaniale pachnie cytryną, która przelamuje słodycz kremu.

Przegotowanie jest bardzo proste.

Skórkę z cytryny ścierasz i wyciskasz sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć olejki. Jajka lub same żółtko mieszasz z cukrem, dodajesz sok. Zaczynasz podgrzewać cały czas mieszając. Krem zacznie się gotować i gęstnieć.

Wersja 1 ( na żółtkach): zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj aby składniki się połączyły. Masę przetrzyj przez sito. Ostudź i przechowuj w lodowce.

Wersja 2 całe jajka: zdejmij z ognia, następnie przetrzyj masę przez sito. Dodaj masło i zblenduj. Ostudź i przechowuj w lodowce.

Przygotowanie..

  1. Włącz piekarnik na 180’C.
  2. Zacznij od rozpuszczenia masła.
  3. Herbatniki zblenduj na mączkę, dodaj masło o dokładnie wymieszaj. Herbatniki przesyp do formy 24 cm wyłożonej papierem do piecznią. Dokładnie rozprowadź, uformuj boki, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
  4. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć więcej aromatu.
  5. Wszystkie składniki na sernik przełóż do misy i dokładnie wymieszaj. miksuj tylko do połączenia składników, nie chcemy napowietrzyć sernika.
  6. Masę przełóż na przygotowany spód.
  7. Do nagrzanego piekarnika wstaw misę z wodą oraz sernik. Piecz 60 min 150’C.
  8. Ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.
  9. Przygotuj lemon curd, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
  10. Kremem cytrynowym posmaruj zimny sernik.
  11. Zrób dekorację z ubitej śmietanki. Do kremu użyłam końcówki Wilton 1M.

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy pokocha każdy, kto go spróbuje. Pięknie wygląda i ma wspaniały cytrynowy smak.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
sernik cytrynowy
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24 cm
  • 1 mikser z misą
  • 1 mały garnuszek
  • 1 sitko
  • 1 łopatka silikonowa
  • 1 blender ręczny

Składniki
  

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 3 szt. jajka
  • 600 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 2 szt. budynie waniliowe 2x40g
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ½ szkl cukru
  • 1 szt. duża cytryna

Lemon curd wersja II

  • 2 szt. małe cytryny
  • szkl. cukru
  • 2 szt. całe jajka
  • 70 g masła

Śmietanka

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 op. śmietan fix

Przygotowanie

Spód:

  • Masło rozpuścić, herbatniki zblenduj na mąkę. Połącz z masłem i wymieszaj. Przesyp do formy 24 cm. Dokładnie uklep. 

Masa serowa:

  • Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć więcej aromatu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nie kręć za długo aby nie napowietrzyć sera. Przelej na przygotowany spód. Piecz w kąpieli wodnej ( wstaw pojemnik z wodą do piekarnika) około 60min, w temperaturze 150'C
    Upieczony sernik ostudź i wstaw do lodówki.

Lemon curd

  • Cukier rozetrzyj ze skórka. Dodaj do jajek, wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszaj. Jak zgęstnieje zdejmij z ognia, przełóż na sito i przetrzyj aby pozbyć się grudek. Dodaj masło i zblenduj. Przykryj folia spożywcza w kontakcie, po wystygnięciu wstaw do lodówki.

Krem

  • Śmietankę ukręć z cukrem i wanilia dodaj. Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką( u mnie Wilton 1M)
  • Kremem cytrynowym posmaruj sernik. Ubitą śmietanka zrób wzorki.
tagi lemon curd, sernik, sernik cytrynowy, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

  1. WITAM SUPER PRZEPIS BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA MAM TYLKO PYTANIE CZY NIE BRAKUJE W PRZEPISIE SERA TWAROGOWEGO I W JAKIEJ ILOŚCI BO JEST TYLKO MASCARPONE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG