ciasto ferrero

Ciasto Ferrero

Ciasto Ferrero bez pieczenia, to prosty i pyszny deser, który doskonale się sprawdzi na różne okazje.

Ciasto Ferrero

Ciasto Ferrero bez pieczenia, to prosty i pyszny deser, który doskonale się sprawdzi na różne okazje. Jeżeli lubisz smak czekolady, pieczonych orzechów laskowych i herbatników, to ten deser jest dla ciebie.

Ciasto wzorowane jest na znanych i pysznych pralinkach Ferrero Rocher. Ciasto nie jest słodkie, jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutka orzechów laskowych.

Ciasto Ferrero, to pyszne warstwy herbatników i masy czekoladowo-orzechowej. Po nocy spędzonej w lodowce, herbatniki miękną od masy i całość przyjemnie rozpuszcza się w ustach.

Ciasto doskonale się sprawdzi na rożne okazje: spotkania rodzinne, święta, imprezy czy urodziny, jak i na co dzień do kawki lub herbatki.

Przygotowanie jest bardzo proste ale potrzebny jest czas na to, aby masą zgęstniała i zmiękły herbatniki. Najlepiej przygotuj go dzień wcześniej aby było doskonałe, jak przyjdzie czas na jego degustację.

Zaletą ciasta jest smak ale i mała ilość składników do przygotowania. Składniki, ktore na pewno masz w domu, to śmietanka 30%, czekolada, śmietan- fix, herbatniki i orzechy laskowe.

Zobacz również

Rogaliki z czekoladą
Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.
Sprawdź przepis
Rogaliki z czekoladą

Przygotowanie..

  1. Zacznij od upieczenia orzechów laskowych. Około 15 min w 180’C. Ostudź i zblenduj na mąkę.
  2. Śmietankę mocno podgrzej, nie gotuj. Dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła. Wystudź, wstaw do lodówki na 4 godziny.
  3. Śmietankę z czekoladą przełóż do misy i zacznij ubijać, dodaj fixy i orzechy. Jak zrobi się gęsta i kremowa, jest gotowa.
  4. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż herbatniki, na to część masy, następnie herbatniki i masa i tak do wykończenia składników. Wstaw do lodówki.
  5. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej ciasto, wstaw do lodówki.

Tip 1. czekoladę na polewa możesz wymieszać z łyżką mielonych orzechów laskowych.

Tip 2. Jeżeli śmietanka się zważy ( pojawią się grudki), nie panikuj można ją uratować 🙂

1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku.

Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej, mieszaj aby się rozpuściła. Jak bedzie gładka, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Ostudź, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Jak masa zrobi się gęsta możesz zacząć miksować. Zacznij ubijać, dodaj fixy, orzechy. Masa zrobi się puszysta i nabierze objętości.

Ciasto Ferrero

Ciasto Ferrero bez pieczenia, to prosty i pyszny deser, który doskonale się sprawdzi na różne okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
ciasto ferrero
Czas przygotowania 14 godziny
Czas gotowania 0 minuty
Czas w lodówce: 1 dzień
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blender z misą
  • 1 mały garnek
  • 1 forma keksowka 11×24 cm

Składniki
  

  • 200 g herbatnikow

Masa

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 240 g czekolady mleczna+ deserowa
  • 50 g mielonych orzechów laskowych waga po zmieleniu
  • 2 op. śmietan-fix
  • łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wrzątku jeżeli masa się zważy

Polewa

  • 80 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

  • Zacznij od upieczenia orzechów laskowych. Około 15 min w 180'C. Ostudź i zblenduj na mąkę.
  • Śmietankę mocno podgrzej, nie gotuj. Dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła. Wystudź, zabezpiecz folią spożywczą w kontakcie( ma leżeć na masie), wstaw do lodówki na całą noc. Śmietankę z czekoladą przełóż do misy i zacznij ubijać, dodaj fixy i orzechy. Jak zrobi się gęsta i kremowa, jest gotowa.
  • Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż herbatniki, na to część masy, następnie herbatniki i masa i tak do wykończenia składników. Wstaw do lodówki.
    Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej ciasto, wstaw do lodówki.

Uwagi:

Tip 1. czekoladę na polewa możesz wymieszać z łyżką mielonych orzechów laskowych.
Tip 2. Jeżeli śmietanka się zważy ( pojawią się grudki), nie panikuj można ją uratować 🙂
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku.
Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej, mieszaj aby się rozpuściła. Jak bedzie gładka, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Ostudź, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Jak masa zrobi się gęsta możesz zacząć miksować. Zacznij ubijać, dodaj fixy, orzechy. Masa zrobi się puszysta i nabierze objętości.
tagi ciasto ferrero, czekolada, ferrero rocher, herbatniki, orzechy laskowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!