Ciasto Ferrero
Ciasto Ferrero bez pieczenia, to prosty i pyszny deser, który doskonale się sprawdzi na różne okazje. Jeżeli lubisz smak czekolady, pieczonych orzechów laskowych i herbatników, to ten deser jest dla ciebie.
Ciasto wzorowane jest na znanych i pysznych pralinkach Ferrero Rocher. Ciasto nie jest słodkie, jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutka orzechów laskowych.
Ciasto Ferrero, to pyszne warstwy herbatników i masy czekoladowo-orzechowej. Po nocy spędzonej w lodowce, herbatniki miękną od masy i całość przyjemnie rozpuszcza się w ustach.
Ciasto doskonale się sprawdzi na rożne okazje: spotkania rodzinne, święta, imprezy czy urodziny, jak i na co dzień do kawki lub herbatki.
Przygotowanie jest bardzo proste ale potrzebny jest czas na to, aby masą zgęstniała i zmiękły herbatniki. Najlepiej przygotuj go dzień wcześniej aby było doskonałe, jak przyjdzie czas na jego degustację.
Zaletą ciasta jest smak ale i mała ilość składników do przygotowania. Składniki, ktore na pewno masz w domu, to śmietanka 30%, czekolada, śmietan- fix, herbatniki i orzechy laskowe.
Przygotowanie..
- Zacznij od upieczenia orzechów laskowych. Około 15 min w 180’C. Ostudź i zblenduj na mąkę.
- Śmietankę mocno podgrzej, nie gotuj. Dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła. Wystudź, wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Śmietankę z czekoladą przełóż do misy i zacznij ubijać, dodaj fixy i orzechy. Jak zrobi się gęsta i kremowa, jest gotowa.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż herbatniki, na to część masy, następnie herbatniki i masa i tak do wykończenia składników. Wstaw do lodówki.
- Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej ciasto, wstaw do lodówki.
Tip 1. czekoladę na polewa możesz wymieszać z łyżką mielonych orzechów laskowych.
Tip 2. Jeżeli śmietanka się zważy ( pojawią się grudki), nie panikuj można ją uratować 🙂
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku.
Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej, mieszaj aby się rozpuściła. Jak bedzie gładka, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Ostudź, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Jak masa zrobi się gęsta możesz zacząć miksować. Zacznij ubijać, dodaj fixy, orzechy. Masa zrobi się puszysta i nabierze objętości.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blender z misą
- 1 mały garnek
- 1 forma keksowka 11×24 cm
Składniki
- 200 g herbatnikow
Masa
- 500 ml śmietanki 30%
- 240 g czekolady mleczna+ deserowa
- 50 g mielonych orzechów laskowych waga po zmieleniu
- 2 op. śmietan-fix
- 1½ łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wrzątku jeżeli masa się zważy
Polewa
- 80 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Zacznij od upieczenia orzechów laskowych. Około 15 min w 180'C. Ostudź i zblenduj na mąkę.
- Śmietankę mocno podgrzej, nie gotuj. Dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła. Wystudź, zabezpiecz folią spożywczą w kontakcie( ma leżeć na masie), wstaw do lodówki na całą noc. Śmietankę z czekoladą przełóż do misy i zacznij ubijać, dodaj fixy i orzechy. Jak zrobi się gęsta i kremowa, jest gotowa.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż herbatniki, na to część masy, następnie herbatniki i masa i tak do wykończenia składników. Wstaw do lodówki.Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej ciasto, wstaw do lodówki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!