Baton borówka-kokos

Batony borówka-kokos

Batony borówka-kokos, to pomysł na zdrową słodką przekąskę bez glutenu i cukru.

Batony borówka-kokos

Batony borówka-kokos, to pomysł na zdrową słodką przekąskę bez glutenu i cukru.

Szukasz pomysłu na cos słodkiego dla całej rodziny, to te batoniki są najlepszym rozwiązaniem. Są delikatnie słodkie, nie zawierają glutenu i cukru, borówka jest zblędowana, wiec nie bedzie dzieciom przeszkadzała 🙂

Do ich przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników: wiórek kokosowych, miodu, mrożonych borówek i dobrej jakości czekolady bez cukru.

Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu. Możesz wykorzystać maliny, wiśnie, jagody, truskawki, brzoskwinie.

Batoniki są doskonalą przekąska dla osób z nietolerancjami, dzieci i dla każdego, którzy zwracają uwagę na dobry skład produktów.

Do batoników użyłam czekoladę deserową, wegańska bez cukru. Możesz użyć jaką lubisz: deserową, mleczną, gorzka czy biała.

Zobacz również

Malinowe kulki
Malinowe kulki, to pomysł na zdrowe słodycze bez cukru i glutenu.
Sprawdź przepis
malinowe kulki

Przygotowanie..

  1. Zblenduj maliny, wiórki i mód.
  2. Na rozłożoną folię spożywczą wyłóż masę. Uformuj w kształt prostokąta, dokładnie owiń folią, wyrównaj.
  3. Wstaw do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjmij i pokrój w paski. Ponownie włóż do zamrażarki.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudź.
  5. Batoniki obtocz w czekoladzie.
  6. Przechowuj w lodówce.

Batony borówka-kokos

Batony borówka-kokos, to pomysł na zdrową słodką przekąskę bez glutenu i cukru.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Baton borówka-kokos
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 8 szt.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 folia spożywcza

Składniki
  

  • 140 g wiórek kokosowych
  • 190 g mrożonych borówek
  • 1 łyżka miodu
  • 240 g czekolady + łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie

  • Zblenduj maliny, wiórki i mód. Na rozłożoną folię spożywczą wyłóż masę. Uformuj w kształt prostokąta (20×15), dokładnie owiń forma, wyrównaj.
    Wstaw do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjmij i pokrój w paski. Ponownie włóż do zamrażarki.
    Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudź.
    Batoniki obtocz w czekoladzie. Przechowuj w lodówce.
tagi batoniki, batony borówka-kokos, borówki, czekolada, słodkie przekąski, wiórki kokosowe, zdrowe słodycze

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!