Babka z pomarańczą
Babka z pomarańczą, to kolejny pyszne ciasto, które możesz przygotować na Wielkanoc jak i na co dzień.
Babki, to obok mazurków i serników to najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc. Sa proste w przygotowaniu, mają prosty skład i zawsze wychodzą. Do babki można dodać skórkę z cytryny, pomarańczy, dodać kakao, owoce lub czekoladę. Polewa, to najczęściej lukier, często czekolada, można tez posypać cukrem pudrem.
Ozdobić można suszonymi owocami, świeżymi owocami, orzechami lub jajeczkiem
Składniki
Aby babka wyszła bez zakalca, składniki musza mieć temperaturę pokojowa. Dzięki temu składniki dobrze się ukręca, masa będzie napowietrzona, a po upieczeniu ciasto będzie puszyste.
Jak dodajesz skórkę do ciasta, pamiętaj aby dobrze wyszorować i sparzyć owoc.
Rozcieranie skórki z cukrem uwalnia oleje, dzięki temu wydobywa się więcej aromatu. Ciasto zyska na zapachu i smaku.
Przygotowanie
Zacznij od wyszorowania pomarańczy, następnie zetrzyj skórkę i dodaj do cukru. Palcami rozetrzyj skórkę z cukrem. Z pomarańczy wyciśnij sok. Masło rozpuść i ostudź.
Jajka ukręć z cukrem na puszysta masę, następnie dodaj pozostałe składniki.
Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i obsyp bułka tarta. Nie pomijaj tego kroku jak nie chcesz mieć problemów z wyjęciem ciasta.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma na babkę 22-24 cm
- 1 rondelek
- 1 mikser z misą
Składniki
- 4 szt. jajka
- 200 g masła
- 180 g maki
- 50 g maki ziemniaczane
- 50 g soku z pomarańczy
- 1 szt Skórka starta z 1 pomarańczy
- ½ szkl. Cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier
- ½ szkl. cukru pudru
- 1 szt. sok z pomarańczy
Przygotowanie
- Zacznij od starcia skorki z pomarańczy, następnie wycisnij z niej sok. Skórkę wymieszaj z cukrem, rozcieraj ja w palcach.
- Cukier i jajka ( w temp. Pokojowej)ukręć na puszysta masę, dodaj make, proszek do pieczenia, sode, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj sok z pomarańczy i rozpuszczone zimne masło. Wymieszaj.
- Zimne ciasto polej lukrem z pomarańczą.
Film:
- Przygotowanie:
Można kombinowac różne wymyslne ciasta, ale stara dobra babka jest zawsze na propsie 🙂
Im prościej, tym lepiej. Takie przepisy zawsze się sprawdzają.