Pieczone gruszki

Pieczone gruszki z serem lazur i orzechami, to doskonała przekąska na różne okazje.
Pieczone gruszki przygotujesz z dodatkiem sera lazur lub gorgonzola. Są proste i pyszne w przygotowaniu. Wystarczy 30 min. i przekąska jest gotowa. Gruszki można jeść solo lub można je dodać do sałatek.
Orzechy wołoskie to zdrowy dodatek- są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka z burratą i czerwoną pomarańczą

Sprzęt
- 1 forma do zapiekania
- 1 mała łyżeczka
- 1 deska do krojenia
- 1 nóż
Składniki
- 3 szt. gruszki
- 1 op. Sera lazur
- 1 szt. Garść orzechów włoskich
- 3 łyżki Miodu
Przygotowanie
- Gruszki przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wytnij gniazda z pestkami.
- Gruszki włóż do naczynia. Na każdą gruszkę połóż kawałek sera i orzechy
- Piecz 20min. w 180-200'C. ( czas zależy od piekarnika)
- Przed podaniem polej płynnym miodem.
W sam raz na letnie pikniki 🙂 Zaskocze gości 🙂
Daj znać jak wyszło