Malinowa chmurka
Malinowa chmurka, to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny. To proste ciasto można przygotowywać przez cały rok, a owoce zmieniać w zależności od sezonu. W sezonie korzystaj ze świeżych owoców, po sezonie doskonale się sprawdzą mrożone zapasy: maliny, borówki, truskawki, jagody, mango.
Malinowa chmurka , to cztery pyszne warstwy, które zachwyca swoim smakiem. Maślane waniliowe kruche, delikatnie słodka i kwaśna od malin galaretka, puszysty krem mascarpone i słodka i chrupiąca beza z płatkami migdałów.
To ciasto przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ciasta z kremem, galaretką i owocami.
Puszysty krem mascarpone, kwaśne maliny, chrupiąca beza i maślane kruche… Brzmi to, jak ciasto doskonałe 🙂 Malinowa chmurka jest delikatnie słodka, kwaśne malinki doskonale przełamują smak.
Malinową chmurkę możesz przygotować na rożne okazje, jak i na co dzień. Ciasto robi wrażenie i bedzie ozdobą każdego stołu.
Kruche i bezę możesz przygotować 2-3 dni wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzisz czas przy składaniu. Pamiętaj aby bezę trzymać w szczelnym pojemniku aby nie zmiękła.
Przygotowanie..
- Zacznij od rozpuszczenia galaretki. Dodaj do mrożonych malin, wstaw do lodówki aby stężała.
- Przygotuj ciasto na kruche. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, upiecz i następnie ostudź.
- Przygotuj bezę. Białka ukręć z dodatkiem cukru na sztywna piane, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczana. Ubite białka przełóż na papier do pieczenia, uformuj w kształt formy do pieczenia, posyp płatkami migdałów. Piecz około 1,5h w 120-110 ‘C)
- Na zimny spód wylej tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki.
- Krem: składniki przełóż do misy, ukręć na gęstą masę. Krem wyłóż na galaretkę.
- Na krem wyłóż upieczona i ostudzoną bezę.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 26×26 cm
- 1 mikser z misą
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Galaretka:
- 2 szt. galaretki malinowe
- 800 ml wrzątku
- 350 g malin mrożonych
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 g śmietanka 30%
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki wrzątku
Beza:
- 3 szt. białka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Kruche:
- 2 szt. żółtka
- 220 g zimnego masła
- 380 g mąki
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅕ łyżeczki soli
Przygotowanie
Kruche:
- Wszystkie składniki na kruche wymieszaj, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 min. Ciasto przełóż na spód formy, dokładnie rozprowadź, ponakłuwaj. Piecz około 15 min w 180’C.2.
Beza:
- Białka zacznij ubijać na wysokich obrotach, stopniowo dodawaj cukier. Nie spiesz się aby cukier miał czas się rozpuścić. Na koniec dodaj mąkę i sok z cytryny. Wyłóż na papier, ,uformuj w kształt blachy ( mniejszy wymiar, beza rośnie), posyp migdałami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 140’C i od razu zmniejsz na 110’c, susz około 1,5 h3.
Galaretka:
- Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj dodaj do malin. Wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.4. Na ostudzone ciasto kruche wylej tężejąca galaretkę. Wstaw do lodówki na 30 min.5.
Krem:
- Składniki na krem przełóż do misy, ukręć na gęsty krem. Krem wyłóż na galaretkę, na krem upieczona bezę. Wstaw do lodówki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!