malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka, to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny.

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka, to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny. To proste ciasto można przygotowywać przez cały rok, a owoce zmieniać w zależności od sezonu. W sezonie korzystaj ze świeżych owoców, po sezonie doskonale się sprawdzą mrożone zapasy: maliny, borówki, truskawki, jagody, mango.

Malinowa chmurka , to cztery pyszne warstwy, które zachwyca swoim smakiem. Maślane waniliowe kruche, delikatnie słodka i kwaśna od malin galaretka, puszysty krem mascarpone i słodka i chrupiąca beza z płatkami migdałów.

To ciasto przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ciasta z kremem, galaretką i owocami.

Puszysty krem mascarpone, kwaśne maliny, chrupiąca beza i maślane kruche… Brzmi to, jak ciasto doskonałe 🙂 Malinowa chmurka jest delikatnie słodka, kwaśne malinki doskonale przełamują smak.

Malinową chmurkę możesz przygotować na rożne okazje, jak i na co dzień. Ciasto robi wrażenie i bedzie ozdobą każdego stołu.

Kruche i bezę możesz przygotować 2-3 dni wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzisz czas przy składaniu. Pamiętaj aby bezę trzymać w szczelnym pojemniku aby nie zmiękła.

Zobacz również

Malinowe kulki
Malinowe kulki, to pomysł na zdrowe słodycze bez cukru i glutenu.
Sprawdź przepis
malinowe kulki

Przygotowanie..

  1. Zacznij od rozpuszczenia galaretki. Dodaj do mrożonych malin, wstaw do lodówki aby stężała.
  2. Przygotuj ciasto na kruche. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, upiecz i następnie ostudź.
  3. Przygotuj bezę. Białka ukręć z dodatkiem cukru na sztywna piane, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczana. Ubite białka przełóż na papier do pieczenia, uformuj w kształt formy do pieczenia, posyp płatkami migdałów. Piecz około 1,5h w 120-110 ‘C)
  4. Na zimny spód wylej tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki.
  5. Krem: składniki przełóż do misy, ukręć na gęstą masę. Krem wyłóż na galaretkę.
  6. Na krem wyłóż upieczona i ostudzoną bezę.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.

Malinowa chmurka

523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
malinowa chmurka
Czas przygotowania 1 minuta
Czas gotowania 2 godziny
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 26×26 cm
  • 1 mikser z misą
  • 1 blacha do pieczenia

Składniki
  

Galaretka:

  • 2 szt. galaretki malinowe
  • 800 ml wrzątku
  • 350 g malin mrożonych

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietanka 30%
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki wrzątku

Beza:

  • 3 szt. białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Kruche:

  • 2 szt. żółtka
  • 220 g zimnego masła
  • 380 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki soli

Przygotowanie

Kruche:

  •  Wszystkie składniki na kruche wymieszaj, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 min. Ciasto przełóż na spód formy, dokładnie rozprowadź, ponakłuwaj. Piecz około 15 min w 180’C.2.

Beza:

  • Białka zacznij ubijać na wysokich obrotach, stopniowo dodawaj cukier. Nie spiesz się aby cukier miał czas się rozpuścić. Na koniec dodaj mąkę i sok z cytryny. Wyłóż na papier, ,uformuj w kształt blachy ( mniejszy wymiar, beza rośnie), posyp migdałami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 140’C i od razu zmniejsz na 110’c, susz około 1,5 h3.

Galaretka:

  • Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj dodaj do malin. Wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.4. Na ostudzone ciasto kruche wylej tężejąca galaretkę. Wstaw do lodówki na 30 min.5.

Krem:

  • Składniki na krem przełóż do misy, ukręć na gęsty krem. Krem wyłóż na galaretkę, na krem upieczona bezę. Wstaw do lodówki.
tagi ciasto kruche, galaretka, malinowa chmurka, maliny

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!