schab gotowany

Schab gotowany

Schab gotowany, tzw. 20 minutowy. Tak przyrządzony schab jest delikatny, aromatyczny i kruchy.

Schab gotowany

Schab gotowany, tzw. 20 minutowy. Tak przyrządzony schab jest delikatny, aromatyczny i kruchy. Jego główną cechą, którą trzeba podkreślić jest to, że schab gotowany jest bardzo chudy! Będzie odpowiedni dla osób szukających dań o niskiej zawartości tłuszczu.

Krótki czas gotowania 10-20 min zazwyczaj jest przeznaczony dla mięsa o wadze do 1,5 kg. Większe kawałki trzeba gotować dłużej o 10 min.

Schab gotowany doskonały jest na kanapki i z łatwością zastąpi wędliny ze sklepu.

Zalewa do gotowania

To mieszanka wody, przypraw, majonezu i musztardy.

Przyprawy możesz dobrać według uznania. U mnie jest to czosnek, majeranek, pieprz, sól, cukier, papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie.

Na 1 kg mięsa dodaję tylko 1.3 szkl. soli i 1 łyżkę cukru, ponieważ majonez i musztarda mają dodatek soli i cukru.

Przygotowanie…

Jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki zalewy dodać mięso i zagotować wodę.

Od chwili zagotowania, przykręcasz ogień i odliczasz 20 min. Całość odstawiasz do wystygnięcia.

Kolejnego dnia powtarzasz czynność.

Ostudzone mięso wyjmujesz z zalewy i przechowujesz w lodówce.

Mięso pieczone/gotowane zawiń w papier do pieczenia, nie bedzie wysychało.

Nigdy nie zawijaj w folie alu czy spożywczą. !!

Schab gotowany

Schab gotowany, tzw. 20 minutowy. Tak przyrządzony schab jest delikatny, aromatyczny i kruchy
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
schab gotowany
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek

Składniki
  

  • 1 kg schabu

Zalewa;

  • 2 l wody
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • po 1 łyżce cukier, papryka słodka, pieprz, majeranek
  • ½ łyżeczki mielone ziele ang.
  • 2-3 szt. liście laurowe
  • szkl. soli
  • 2 szt. ząbki czosnku

Przygotowanie

  • W garnku wmieszaj składniki zalewy dodaj mięso i zagotuj wodę.
    Od chwili zagotowania, przykręcasz ogień i odliczasz 20 min. Całość odstawiasz do wystygnięcia.
    Kolejnego dnia powtarzasz czynność.
    Ostudzone mięso wyjmujesz z zalewy i przechowujesz w lodówce.
    Mięso pieczone/gotowane zawiń w papier do pieczenia, nie bedzie wysychało.
tagi schab, schab gotowany

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

  1. Mam ochotę na ten schabik, ale co z tą solą? Ponad szklanka na kilo mięsa? A w składnikach w ogóle jej nie ma. Bardzo proszę o pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!