Wytrawny Dutch Baby

Wytrawny Dutch Baby

Wytrawny Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik, to popularne danie śniadaniowe i lunchowe pochodzące z kuchni amerykańskiej.

Wytrawny Dutch Baby

Wytrawny Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik, to popularne danie śniadaniowe i lunchowe pochodzące z kuchni amerykańskiej.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pięknie wyrasta w czasie pieczenia tworząc krater, który wypełniasz ulubionymi dodatkami. Pieczony naleśnik możesz przygotować o dowolnej porze dnia. Świetnie się sprawdzi na śniadanie czy kolację.

Jakie dodatki do wersji wytrawnej Dutch Baby

Do środka możesz dodać smażone plastry boczku lub bekonu, jajko sadzone, smażone grzyby ( pieczarki), awokado, pomidory, smażoną cukinie.

Smak masy podkręć dodatkiem sera, szczypiorku czy przypraw.

W czym zapiekać Dutch Baby

Do pieczenia naleśnika Dutch Baby z borówkami możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę. Wylej masę, dodaj pokrojone plastry gruszki i wstaw do piekarnika.
Po upieczeniu, posyp uprażonymi migdałami, polej miodem.

Wytrawny Dutch Baby

Wytrawny Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik, to popularne danie śniadaniowe i lunchowe pochodzące z kuchni amerykańskiej.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
malinowa chmurka bez pieczenia
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia American
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 2 foremki do zapiekania
  • 1 miska

Składniki
  

  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyzka parmezanu
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 4 szt plastry boczku
  • 2 szt. jajka
  • 6 szt. pomidorki rzymskie
  • 1 szczypta sól i pieprz

Przygotowanie

  • Masło rozpuść. Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formę do zapiekania.
  • Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, sól i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę wyjmij z piekarnika, wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie. Przelej masę do foremek, dodaj szczypiorek i parmezan. Wstaw do piekarnika na około 20-30 min. ,190’C.
  • Boczek usmaż na suchej patelni. Jajka sadzone zrób na masełku.
tagi awokado, boczek, dutch baby, jajka, pieczony naleśnik, sadzone, wytrawny dutch baby

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!