schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony jest miękki, soczysty i może być świetnym dodatkiem do obiadu.

Schab pieczony

Schab pieczony jest miękki, soczysty i może być świetnym dodatkiem do obiadu. Po schłodzeniu w lodówce będzie pyszną wędlinką na kanapki.

Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zamarynować mięso i odstawić na 24-48 godzin. Następnie pieczesz w rękawie do pieczenia lub naczyniu z przykrywką.

Schab pieczony, to świetny dodatek do obiadu. Możesz go podać z ziemniakami lub kaszą. Do mięsa możesz przygotować sos ciemny lub grzybowy.

Czym marynować?

Przyprawy dodajesz takie, jakie lubisz. U mnie to sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka słodka dla dodania koloru.

Przyprawy mieszam z oliwą z oliwek- może być tez olej.

Przygotowanie…

Jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki do marynaty i następnie natrzeć mięso.

Mięso musi się marynować przez 24-48 godzin.

Mięso przekładasz do rękawa do pieczenia, pieczesz około 1h 30 min.

Upieczone mięso jest mięciutkie i soczyste. Po ostudzeniu włóż do lodówki.

Schab pieczony

Schab pieczony jest miękki, soczysty i może być świetnym dodatkiem do obiadu. Po schłodzeniu w lodówce będzie pyszną wędlinką na kanapki.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
schab pieczony
Czas przygotowania 1 dzień 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 rękaw / worek do pieczenia
  • 1 misa

Składniki
  

  • 1 kg schabu

Marynata:

  • po ½ łyżeczki przyprawy: : pieprz, przyprawa do gyrosa, majeranek
  • 1½-2 łyżek soli
  • 3 szt. duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Marynatę wymieszaj, dokładnie wetrzyj w schab. Odstaw na 24h do lodówki. Piecz w rękawie 80 min w 180’C
    Odstaw do wystygnięcia( nie wyjmuj z rękawa).Wstaw do lodówki.
tagi schab, schab pieczony

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!