Malinowa chmurka bez pieczenia
Malinowa chmurka bez pieczenia, to kultowe ciasto, które się sprawdza na różne okazje. To proste i pyszne ciasto można przygotowywać przez cały rok a owoce zmieniać w zależności od sezonu. W sezonie korzystaj ze świeżych owoców, po sezonie doskonale się sprawdzą mrożone zapasy: maliny, borówki, truskawki, jagody, mango.
Jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Ciasto przygotujesz w niecałą godzinę, jednak musi postać chwilkę w lodowce aby masy stężały.
Puszysty krem mascarpone, kwaśne maliny i chrupiąca beza… Brzmi to, jak deser doskonały 🙂 Malinowa chmurka jest delikatnie słodka, kwaśne malinki doskonale przełamują smak.
Malinową chmurkę możesz przygotować na rożne okazje, jak i na co dzień. Ciasto robi wrażenie i bedzie ozdobą każdego stołu.
Warto zadbać o zapas bezików aby nie piec w dniu przygotowywania ciasta. Beziki przechowywane w szczelnym opakowaniu długo utrzymują świeżość i chrupkość.
Przygotowanie..
- Zacznij od rozpuszczenia galaretki. Dodaj do mrożonych malin, wstaw do lodówki aby stężała.
- Spod formy wyłóż biszkoptami, na to wylej galaretkę ( galaretka musi być gęsta aby biszkopty nie wypłynęły). Wstaw do lodówki.
- Krem: składniki przełóż do misy, ukręć na gęstą masę. Krem wyłóż na galaretkę.
- Krem posyp pokruszonymi bezikami, uprażonymi płatkami migdałów, dodaj beziki.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 26x18cm
- 1 mikser z misą
- 1 miska
Składniki
- 1 szt. galaretka malinowa
- 200 g malin mrożonych
- 12 szt. biszkoptów okrągłych
Krem
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanka 30%
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatki
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
- 30-40 szt beziki
Przygotowanie
- Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj dodaj do malin. Wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.
- Biszkopty wyłóż na spód formy, na to wylej tężejąca galaretkę. Wstaw do lodówki.
- Składniki na krem przełóż do misy, ukręć na gęsty krem. Wyłóż na galaretkę, posyp pokruszonymi bezikami, udekoruj bezikami i płatkami migdałów.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!