lemon curd

Lemon curd

Lemon curd, to przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników.

Lemon curd

Lemon curd, to przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników: jajka/żółtka, cukier, cytryna i masło. Lemon curd jest doskonałym dodatkiem do bez, ciast, ciasteczek, deserów. Ma piękny żółty kolor, wspaniale pachnie cytryną, która przełamuje słodycz każdego kremu.

Przygotowanie:

Przegotowanie jest bardzo proste.

Skórkę z cytryny ścierasz i wyciskasz sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć olejki. Jajka lub same żółtko mieszasz z cukrem, dodajesz sok. Zaczynasz podgrzewać cały czas mieszając. Krem zacznie się gotować i gęstnieć.

Wersja 1 ( na żółtkach): zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj aby składniki się połączyły. Masę przetrzyj przez sito. Ostudź i przechowuj w lodowce.

Wersja 2 całe jajka: zdejmij z ognia, następnie przetrzyj masę przez sito. Dodaj masło i zblenduj. Ostudź i przechowuj w lodowce. Ta wersja jest jaśniejsza.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Lemon curd

Lemon curd, to przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
lemon curd
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Danie Deser
Kuchnia French
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 mały garnek
  • 1 sitko
  • 1 blender ręczny

Składniki
  

Lemon curd wersja I

  • 2 szt. cytryny
  • 150 g cukru
  • 70 g masła
  • 4-5 szt. żółtka

Lemon curd wersja II

  • 2 szt. całe jajka
  • szkl. cukru
  • 2 szt. małe cytryny
  • 70 g masla

Przygotowanie

Lemon curd wersja I

  • Cukier rozetrzyj ze skórka. Dodaj do żółtek, wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszajJak zgęstnieje zdejmij z ognia, następnie dodaj masło. Krem przełóż na sitko i przetrzyj aby pozbyć się grudek. Przykryj folia spożywcza w kontakcie, po wystygnięciu wstaw do lodówki. Może stać 2 tyg.

Lemon curd wersja II

  • Cukier rozetrzyj ze skórka. Dodaj do jajek, wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszaj. Jak zgęstnieje zdejmij z ognia, przełóż na sito i przetrzyj aby pozbyć się grudek. Dodaj masło i zblenduj. Przykryj folia spożywcza w kontakcie, po wystygnięciu wstaw do lodówki.
tagi krem cytrynowy, lemon curd

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!