sernik gotowany z wiśniami

Sernik gotowany z wiśniami

Sernik gotowany z wiśniami w galaretce, to proste ciasto bez pieczenia.

Sernik gotowany z wiśniami

Sernik gotowany z wiśniami w galaretce, to proste ciasto bez pieczenia.

To prosty przepis, który zawsze się udaje. Wystarczy zagotować składniki i przełożyć herbatniki gorącą masą. Ostudzone ciasto musi postać całą noc w lodówce. Ciasto zgęstnieje ale nadal jest bardzo kremowe, delikatne i przyjemnie rozpływa się w ustach. Lekką słodycz ciasta doskonale przełamuje galaretka wiśniowa i domowe drylowane wiśnie.
Sernik gotowany, to deser na różne okazje i święta.

W sezonie korzystaj ze świeżych owoców. Po sezonie używaj mrożonek i przetworów.

Najlepszy twaróg


Jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki.
Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.

Przygotowanie

Budyń wymieszaj z mlekiem. 
Cukier rozpuść z cukrem, dodaj twaróg, mascarpone, jajka i mleko z budyniem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje.
Na spód formy( 26×15)wyłóż herbatniki, wylej połowę masy, na to herbatniki, masę i herbatniki. Ostudź. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. 
Wstaw na całą noc do lodówki. 

Twaróg- najczęściej używam w kostkach typu wiejski czy śmietankowy. Są bardzo kremowe i gęste po zblendowaniu. Możesz wykorzystać też twaróg z wiaderka.
Mascarpone możesz pominąć i zrobić sernik w 100% z twarogu.
Owoce, możesz zmieniać w zależności od sezonu.

Do przełożenia masy serowej możesz użyć :
herbatników
biszkoptów
ciasta miodowego
ciasto kruche

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Sernik gotowany z wiśniami

Sernik gotowany z wiśniami w galaretce, to proste ciasto bez pieczenia.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
sernik gotowany z wiśniami
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Czas w lodówce: 14 godziny
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek
  • 1 mała miseczka
  • 1 forma 26×15 cm
  • 1 papier do pieczenia

Składniki
  

Wiśnie:

  • 300 g wiśni drylowanych
  • 300 ml soku z wiśni
  • 100 ml wody
  • 1 op. galaretka wiśniowa

Sernik:

  • 100 g masła
  • 260 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • szkl. cukru
  • 1 op. cukier waniliowy
  • 2 szt. całe jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. herbatników kakaowych

Przygotowanie

  • Sok i wodę zagotuj. Dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj.
    Dodaj wiśnie, wymieszaj. Ostudź i wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała. 
  • Budyń wymieszaj z mlekiem. 
  • Cukier rozpuść z cukrem, dodaj twaróg, mascarpone, jajka i mleko z budyniem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje.
    Jeżeli w masie pojawią się grudki, to możesz ją delikatnie zblendować.
  • Na spód formy( 26×15)wyłóż herbatniki, wylej połowę masy, na to herbatniki, masę i herbatniki. Ostudź. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. 
    Wstaw na całą noc do lodówki. 
tagi ciasto bez pieczenia, herbatniki, sernik, sernik bez pieczenia, sernik bez sera, sernik gotowany, sernik z wiśniami, wiśnie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!