Kieszonki z piersi z kurczaka
Kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane pesto, mozzarella i pomidorami, podany z młodymi ziemniakami, to pyszny obiad dla całej rodziny.
Faszerowane piersi z kurczaka, owinięte są boczkiem, który zabezpiecza je przed wyschnięciem. Po upieczeniu są soczyste i bardzo miękkie. Kotlety drobiowe nie są tłuste, wiec będą doskonałe dla osób dbających o linie.
Szpinak i pomidory możesz zastąpić dowolnymi dodatkami: sery, mięso, warzywa, grzyby, kapusta.
Prosty obiad dla całej rodziny.
Kieszonki drobiowe, to idealny obiad dla małych i dużych. Dzieci i dorośli chętnie sięgają po delikatne i aromatyczne kotleciki. Tak przygotowane mięso możesz podać na rodzinny obiad lub dla znajomych podczas imprezy.
Podawaj z ziemniakami z wody, pieczonymi lub z patelni, w towarzystwie świeżych warzyw lub surówek.
Przygotowanie:
- Zacznij od zamarynowania piersi w przyprawach( sól, pieprz, przyprawa do kurczaka). Odstaw na 2-3 godziny.
- Następnie piersi pokrój poziomo, ale nie do końca. Posmaruj pesto, dodaj suszone pomidory w oleju, szpinak i mozzarellę . Złóż i zepnij wykałaczkami. Kieszonki owiń plastrami boczku.
- Usmaż z obu stron, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 20-25 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 patelnia
- 1 forma do pieczenia
Składniki
- 2 szt. piersi z kurczaka
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- 1 słoik suszone pomidory
- 1 op. szpinak
- 6 szt. plastry boczku
- 1 op. tarta mozzarella
- 1 op. wykałaczki
Przygotowanie
- Zacznij od zamarynowania piersi w przyprawach( sól, pieprz, przyprawa do kurczaka). Odstaw na 2-3 godziny.
- Następnie piersi pokrój poziomo, ale nie do końca. Posmaruj pesto, dodaj suszone pomidory w oleju, szpinak i mozzarellę . Złóż i zepnij wykałaczkami. Kieszonki owiń plastrami boczku.
- Usmaż z obu stron, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 20-25 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!