Kieszonki z piersi z kurczaka

Kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane pesto, mozzarella i pomidorami, podany z młodymi ziemniakami, to pyszny obiad dla całej rodziny.

Faszerowane piersi z kurczaka, owinięte są boczkiem, który zabezpiecza je przed wyschnięciem. Po upieczeniu są soczyste i bardzo miękkie. Kotlety drobiowe nie są tłuste, wiec będą doskonałe dla osób dbających o linie.

Szpinak i pomidory możesz zastąpić dowolnymi dodatkami: sery, mięso, warzywa, grzyby, kapusta.

Prosty obiad dla całej rodziny.

Kieszonki drobiowe, to idealny obiad dla małych i dużych. Dzieci i dorośli chętnie sięgają po delikatne i aromatyczne kotleciki. Tak przygotowane mięso możesz podać na rodzinny obiad lub dla znajomych podczas imprezy.

Podawaj z ziemniakami z wody, pieczonymi lub z patelni, w towarzystwie świeżych warzyw lub surówek.

Zobacz również

  Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
Sprawdź przepis
Schnitzel z bakłażana

Przygotowanie:

  • Zacznij od zamarynowania piersi w przyprawach( sól, pieprz, przyprawa do kurczaka). Odstaw na 2-3 godziny.
  • Następnie piersi pokrój poziomo, ale nie do końca. Posmaruj pesto, dodaj suszone pomidory w oleju, szpinak i mozzarellę . Złóż i zepnij wykałaczkami. Kieszonki owiń plastrami boczku.
  • Usmaż z obu stron, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 20-25 min.

Kieszonki z piersi z kurczaka

Kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane pesto, mozzarella i pomidorami, to pyszny obiad dla całej rodziny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Kieszonki z piersi z kurczaka
Czas przygotowania 2 godziny 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 forma do pieczenia

Składniki
  

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 słoik suszone pomidory
  • 1 op. szpinak
  • 6 szt. plastry boczku
  • 1 op. tarta mozzarella
  • 1 op. wykałaczki

Przygotowanie

  • Zacznij od zamarynowania piersi w przyprawach( sól, pieprz, przyprawa do kurczaka). Odstaw na 2-3 godziny.
  • Następnie piersi pokrój poziomo, ale nie do końca. Posmaruj pesto, dodaj suszone pomidory w oleju, szpinak i mozzarellę . Złóż i zepnij wykałaczkami. Kieszonki owiń plastrami boczku.
  • Usmaż z obu stron, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 20-25 min.
tagi boczek, kieszonki z piersi z kurczaka, młode ziemniaki, pierś z kurczaka, pomidory suszone, sos szpinakowy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG