Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji. Jest miękki, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Upieczone bakłażany obieramy ze skórki, następnie delikatnie rozbijamy. Kolejnym krokiem jest przyprawienie, panierowanie i smażenie. Po usmażeniu schnitzel ma chrupiącą złocistą skórkę i miękki środek.
To danie jest idealne dla osób szukających roślinnych opcji, które cenią sobie smak i prostotę wykonania.
Kotlet roślinny możesz podać z ulubionym sosem lub sałatką.
Przygotowanie:
- Bakłażany zawiń w folię Alu i piecz 60min/200’c
- Bakłażana zamocz w jajku, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
Podaj z ulubionym sosem lub sałatką. Możesz go zjeść z pieczywem jak tradycyjny kotlet schabowy.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 patelnia
- 3 talerze
Składniki
- 2 szt. bakłażany
- ½ łyżeczki czosnek, sól i pieprz
Panierka
- 1 szt. mąka
- 1 szt. bułka tarta
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
- Bakłażany zawiń w folię Alu i piecz 60min/200’cPo upieczeniu zostaw w folii aby trochę przestygły. Zdejmij skórę, widelcem delikatnie rozgnieć. Posyp z obu stron solą, czosnkiem i pieprzem.
Panierka:
- Przygotuj trzy talerze:1.Mąka2.Bułkę tartą wymieszaj z 2 łyżkami tartego parmezanu( dowolny twardy ser)3.Jajko wymieszaj z 2 łyżkami wody i z solą.
- Bakłażana zamocz w jajku, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!