Schnitzel z bakłażana

Schnitzel z bakłażana

Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.

   Schnitzel z bakłażana

Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji. Jest miękki, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Upieczone bakłażany obieramy ze skórki, następnie delikatnie rozbijamy. Kolejnym krokiem jest przyprawienie, panierowanie i smażenie. Po usmażeniu schnitzel ma chrupiącą złocistą skórkę i miękki środek.

To danie jest idealne dla osób szukających roślinnych opcji, które cenią sobie smak i prostotę wykonania.

Kotlet roślinny możesz podać z ulubionym sosem lub sałatką.

Przygotowanie:

  1. Bakłażany zawiń w folię Alu i piecz 60min/200’c
  2. Bakłażana zamocz w jajku, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron.

Podaj z ulubionym sosem lub sałatką. Możesz go zjeść z pieczywem jak tradycyjny kotlet schabowy.

  Schnitzel z bakłażana

Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Schnitzel z bakłażana
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 3 talerze

Składniki
  

  • 2 szt. bakłażany
  • ½ łyżeczki czosnek, sól i pieprz

Panierka

  • 1 szt. mąka
  • 1 szt. bułka tarta
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie

  • Bakłażany zawiń w folię Alu i piecz 60min/200’c
    Po upieczeniu zostaw w folii aby trochę przestygły. Zdejmij skórę, widelcem delikatnie rozgnieć. Posyp z obu stron solą, czosnkiem i pieprzem.

Panierka:

  • Przygotuj trzy talerze:
    1.Mąka
    2.Bułkę tartą wymieszaj z 2 łyżkami tartego parmezanu( dowolny twardy ser)
    3.Jajko wymieszaj z 2 łyżkami wody i z solą.
  • Bakłażana zamocz w jajku, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
tagi bakłażan, Schnitzel z bakłażana

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!