Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami
Puszysty omlet biszkoptowy przygotowany z samych jajek z dodatkiem jogurtu greckiego i brzoskwiń, to przepis na doskonałe śniadanie.
Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami jest bez mąki, więc będzie idealny dla osób z nietolerancjami.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy oddzielić żółtka od białek. Białka ubyć na sztywna pianę i połączyć z żółtkami.
Omlet można smażyć na maśle lub oleju. Smażysz pod przykryciem, dzięki temu omlet pięknie rośnie. Po usmażeniu z jednej strony możesz go delikatnie odwrócić lub złożyć na pół.
Dodatki są dowolne, mogą być to owoce, dżemy, jogurt, mus owocowy. lub tylko cukier puder.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 miska
- 1 blender
- 1 mała patelnia
Składniki
- 3 szt. jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki wanilii
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 szt. brzoskwinia
- 1 łyżka syrop pomarańczowy
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj z cukrem i wanilia. Białka ubij na sztywna pianę z dodatkiem soli. Dodaj do żółtek i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj masę jajeczna. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu około 6-8 min. Odwróć. Smaż przez min.
- Brzoskwinie pokrój w plastry. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu pomarańczowego.
- Omlet przełóż na talerz, dodaj jogurt i owoce. Posyp cukrem pudrem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!