drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.

Drożdżówki z serem



drożdżówki z serem

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Ser:
  • 2 kostki twarogu
  • cukier do smaku
  • 1 żółtko
  • cały budyń waniliowy
  • Lukier:
  • 1/2- 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukry pudru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Składniki na ser dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto podziel na dwie części. Każda rozwałkuj w kształt prostokąt, następnie posmaruj serem. Ciasto złóż na 3 części ( boki składamy na zakładkę 😉), potnij na równe części, następnie każda skręć. Odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min.
  • Składniki na lukier wymieszaj ma być gesty. Polej nim zimne bułeczki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz