Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem, puszyste, delikatnie słodkie bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.
Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą. Dodatek twarogu dodaje wilgoci, dzięki czemu bułeczki długo pozostają miękkie i nie wysychają. Ta wersja to podstawa, można dodać owoce, czekoladę i zrobić drożdżówki w wersji LUX.
Jak przygotować idealne drożdżowe?
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..
W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 wałek
- 1 stolnica
- 1 miska lub malakser
Składniki
Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 7 g suchych drożdży 1 op
- 1 szkl. ciepłego mleka (230g)
- ½ łyżeczki wanilii
- ⅕ łyżeczki szczypta soli
- 80 g masła
- ¼ szkl. cukru
- 2 szt. jajka
Nadzienie:
- 2 kostki twarogu 400g
- ¼ szkl. cukru
- 1 szt. żółtko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Lukier
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt sok z cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
- Składniki na ser dokładnie wymieszaj lub zblenduj w malakserze.
- Ciasto rozwałkuj kształt prostokąt ( możesz je podzielić na 2 cześci aby było łatwiej rozwałkować), następnie posmaruj serem. Ciasto złóż na 3 części ( boki składamy na zakładkę ), potnij na równe części, następnie każda skręć. Odstaw do wyrośnięcia na 10 min.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min. Składniki na lukier wymieszaj ma być gesty. Polej zimne bułeczki.
Film:
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!