

Drożdżówki z serem, puszyste, delikatnie słodkie bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.
Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą. Dodatek twarogu dodaje wilgoci, dzięki czemu bułeczki długo pozostają miękkie i nie wysychają. Ta wersja to podstawa, można dodać owoce, czekoladę i zrobić drożdżówki w wersji LUX.
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..
W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!