drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.

Drożdżówki z serem

drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem, puszyste, delikatnie słodkie bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.

Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą. Dodatek twarogu dodaje wilgoci, dzięki czemu bułeczki długo pozostają miękkie i nie wysychają. Ta wersja to podstawa, można dodać owoce, czekoladę i zrobić drożdżówki w wersji LUX.

Jak przygotować idealne drożdżowe?

Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..

W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z rabarbarem

Ślimaczek makowy XXL

Drożdżówki z serem

Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
drożdżówki z serem
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania 20 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 12 szt.

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 1 wałek
  • 1 stolnica
  • 1 miska lub malakser

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suchych drożdży 1 op
  • 1 szkl. ciepłego mleka (200g)
  • ½ łyżeczki wanilii
  • łyżeczki szczypta soli
  • 80 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 2 szt. jajka

Nadzienie:

  • 2 kostki twarogu 400g
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 szt. żółtko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Lukier

  • 2 łyżki cukier puder
  • 1 szt sok z cytryny

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
  • Składniki na ser dokładnie wymieszaj lub zblenduj w malakserze.
  • Ciasto rozwałkuj kształt prostokąt ( możesz je podzielić na 2 cześci aby było łatwiej rozwałkować), następnie posmaruj serem. Ciasto złóż na 3 części ( boki składamy na zakładkę ), potnij na równe części, następnie każda skręć. Odstaw do wyrośnięcia na 10 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min. Składniki na lukier wymieszaj ma być gesty. Polej zimne bułeczki.

Film:

  • Przygotowanie:
tagi bułeczki drożdzowe, drożdżówki z serem, drożdżwe, twaróg
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!