ślimaczek makowy xxl

Ślimaczek makowy XXL

Ślimaczek makowy xxl, to pomysł na makowiec w troszeczkę innym wydaniu.

Ślimaczek makowy XXL

ślimaczek makowy xxl

Ślimaczek makowy xxl, to pomysł na makowiec w troszeczkę innym wydaniu.

Jak znudziły Ci się tradycyjne makowce, to zwiń je w kształt ślimaka. Ślimaczek makowy XXL zaskoczy domowników smakiem i wyglądem.
Ciasto drożdżowe jest proste i tanie w przygotowaniu. Nie wymaga użycia sprzętów, ciasto można wyrabiać ręcznie. Ciasto wychodzi puszyste, delikatnie słodkie i rozpływa się w ustach.

Do wypełnienia ślimaków z makiem użyłam gotowej masy makowej. Wiem, wiem 🙂 nie ma idealnego składu, ale świetnie się sprawdza przy szybkich wypiekach.
Mam w planie przygotowanie masy makowej od podstaw, więc wkrótce pojawi się na blogu:)

Ciasto można polać lukrem lub czekoladą, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy

Jak przygotować idealne drożdżowe?

Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same żółtka.

W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z makiem

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Drożdżówki z serem i owocami

Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

ślimaczek makowy xxl

Ślimaczek makowy XXL

Sylwia
Ślimaczek makowy xxl, to pomysł na makowiec w troszeczkę innym wydaniu.
Czas przygotowania 1 hr 20 mins
Czas gotowania 50 mins
Danie Deser
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 wałek
  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 stolnica

Składniki
  

Ciasto

  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ¼ łyżeczki szczypta soli
  • 80 g masła
  • ¼ szkl.  cukru
  • 2 szt. jajka

Dodatki:

  • 850 g masy makowej

Lukier

  • szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub wrzątku do regulowania gęstości

Przygotowanie

  • Mleko i masło podgrzej, nie gotuj. Masło ma się rozpuścić.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto, na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta. Ciasto posmaruj masa makowa. Ciasto zwiń w roladę, delikatnie rozciągaj i roluj. Zwiń w kształt ślimaka.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp pociętymi migdałami.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
  • Zimne ciasto polej lukrem.

Film:

  • przygotowanie
tagi drożdżowe, makowiec, slimaczek makowy xxl
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating