Ślimaczek makowy XXL

Ślimaczek makowy xxl, to pomysł na makowiec w troszeczkę innym wydaniu.
Jak znudziły Ci się tradycyjne makowce, to zwiń je w kształt ślimaka. Ślimaczek makowy XXL zaskoczy domowników smakiem i wyglądem.
Ciasto drożdżowe jest proste i tanie w przygotowaniu. Nie wymaga użycia sprzętów, ciasto można wyrabiać ręcznie. Ciasto wychodzi puszyste, delikatnie słodkie i rozpływa się w ustach.
Do wypełnienia ślimaków z makiem użyłam gotowej masy makowej. Wiem, wiem 🙂 nie ma idealnego składu, ale świetnie się sprawdza przy szybkich wypiekach.
Mam w planie przygotowanie masy makowej od podstaw, więc wkrótce pojawi się na blogu:)
Ciasto można polać lukrem lub czekoladą, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy
Jak przygotować idealne drożdżowe?
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same żółtka.
W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 wałek
- 1 blacha do pieczenia
- 1 stolnica
Składniki
Ciasto
- 500 g maki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- ¼ łyżeczki szczypta soli
- 80 g masła
- ¼ szkl. cukru
- 2 szt. jajka
Dodatki:
- 850 g masy makowej
Lukier
- ⅓ szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub wrzątku do regulowania gęstości
Przygotowanie
- Mleko i masło podgrzej, nie gotuj. Masło ma się rozpuścić.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto, na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta. Ciasto posmaruj masa makowa. Ciasto zwiń w roladę, delikatnie rozciągaj i roluj. Zwiń w kształt ślimaka.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp pociętymi migdałami.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
- Zimne ciasto polej lukrem.
Film:
- przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!