szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana, to pyszne i proste ciasto, które z łatwością przygotujesz.

Szarlotka sypana

szarlotka sypana

Szarlotka sypana, to pyszne i proste ciasto, które przygotujesz bez użycia sprzętów.

Jesień to najlepszy czas na przygotowanie pysznych ciast z sezonowymi owocami jak jabłka czy gruszki. Ciasta pełne soczystych owoców, pachnące cynamonem i wanilią, to najlepsze umilacze w jesienne wieczory.
Jednym z takich ciast jest szarlotka sypana. Jest banalna w przygotowaniu, nie wymaga ugniatania ciasta i wstępnego podpiekania.
Nazwa pochodzi od sposobu przygotowania. Suche składniki są wymieszane i podzielone na trzy części, następnie wysypywane do formy i przełożone tartymi jabłkami, tworząc pyszne warstwy.
Chrupiąca warstwę tworzy upieczone masło, które ściera się bezpośrednio na ciasto.

Szarlotka jest wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Jest doskonała na ciepło i na zimno.

Przygotowanie

Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę to: Papierówki, Antonówka, Geneva, Złota i Szara Renety, Boskoopy i Ligole. Możesz użyć innych odmian, tylko wybieraj te, które nie puszczają dużo soku.

Do szarlotki sypanej dodawane są surowe jabłka, ine trzeba ich smażyć. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, sok z cytryny i cukier, jeżeli jabłkakwaśne.

Suche składniki, wymieszaj i podziel na równe trzy części.

Masło minimum 82%, musi być zimne, lub nawet troszeczkę zmrożone, będzie łatwiej zetrzeć na tarce.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Szarlotka

Szarlotka bg

Torcik szarlotka z solonym karmelem

Kruche ciasto ze śliwkami

Babka łaciata

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Sylwia
Szarlotka sypana, to pyszne i proste ciasto, które z łatwością przygotujesz.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 1 hr
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 tarka o grubych oczkach
  • 2 miski
  • 3 szklanki

Składniki
  

Ciasto:

  • szkl. maki
  • szkl. kaszy manny
  • ½ szkl. cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g masła
  • 1 op. cukier wanilinowy

Jabłka

  • 1 kg tartych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyzeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie
  • 1 szt. forma 25x21cm

Przygotowanie

  • Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszaj.
  • Suche składniki na ciasto wymieszaj i podziel na trzy równe częsci.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwsza porcję ciasta, wyrównaj, na to wyłóż ½ porcji jabłek, wyrównaj, następnie suche składniki, kolejna porcję jabłek i ostatnia warstwę suchych składników. Na wierz wyłóż starte na tarce zimne masło.
  • Piecz około 60min, w 180'C. Ciasto ma być ładnie zarumienione.

Film z przygotowania

  • Etapy
tagi ciasto z jabłkami, szarlotka, szarlotka sypana
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating