Szarlotka sypana
Szarlotka sypana, to pyszne i proste ciasto, które przygotujesz bez użycia sprzętów. esień to najlepszy czas na przygotowanie pysznych ciast z sezonowymi owocami jak jabłka czy gruszki. Ciasta pełne soczystych owoców, pachnące cynamonem i wanilią, to najlepsze umilacze w jesienne wieczory.
Jednym z takich ciast jest szarlotka sypana. Jest banalna w przygotowaniu, nie wymaga ugniatania ciasta i wstępnego podpiekania.
Nazwa pochodzi od sposobu przygotowania. Suche składniki są wymieszane i podzielone na trzy części, następnie wysypywane do formy i przełożone tartymi jabłkami, tworząc pyszne warstwy.
Chrupiąca warstwę tworzy upieczone masło, które ściera się bezpośrednio na ciasto.
Szarlotka jest wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Jest doskonała na ciepło i na zimno.
Przygotowanie
Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę to: Papierówki, Antonówka, Geneva, Złota i Szara Renety, Boskoopy i Ligole. Możesz użyć innych odmian, tylko wybieraj te, które nie puszczają dużo soku.
Do szarlotki sypanej dodawane są surowe jabłka, ine trzeba ich smażyć. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, sok z cytryny i cukier, jeżeli jabłka są kwaśne.
Suche składniki, wymieszaj i podziel na równe trzy części.
Masło minimum 82%, musi być zimne, lub nawet troszeczkę zmrożone, będzie łatwiej zetrzeć na tarce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 tarka o grubych oczkach
- 2 miski
- 3 szklanki
- 1 forma 25x21cm
Składniki
Ciasto:
- 1¼ szkl. maki
- 1¼ szkl. kaszy manny
- ½ szkl. cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g masła
- 1 op. cukier wanilinowy
Jabłka
- 1 kg tartych jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyzeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru opcjonalnie
- 1 szt. forma 25x21cm
Przygotowanie
- Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszaj.
- Suche składniki na ciasto wymieszaj i podziel na trzy równe częsci.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwsza porcję ciasta, wyrównaj, na to wyłóż ½ porcji jabłek, wyrównaj, następnie suche składniki, kolejna porcję jabłek i ostatnia warstwę suchych składników. Na wierz wyłóż starte na tarce zimne masło.
- Piecz około 60min, w 180'C. Ciasto ma być ładnie zarumienione.
Film z przygotowania
- Etapy
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Chętnie bym zjadł taką szarlotkę:)
No to musisz zrobić:)
Jakie to proste a jakie pyszne!!
To prawda. Proste ciasta są najlepsze.