Szarlotka bg

Szarlotka bg

Szarlotka bg. Delikatne kruche, chrupiące płatki migdałów i jabłka pachnące cynamonem. To ciasto to smak i zapach dzieciństwa. Doskonałe o każdej porze roku.

Szarlotka bg



Szarlotka bg

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej bg
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatki:
  • 8-10 dużych jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego bg lub maki ziemniaczanej

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
  • Jabłka obierz, pokrój w większa kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj masło. Smaż przez 5 min., dodaj cynamon i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 min. Jak jabłka zmiękną dodaj kisiel, wymieszaj. Po minucie odstaw o wystygnięcia.
  • Włącz piekarnik na 200’C. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza rozwałkuj i przełóż do firmy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 min.
  • Na podpieczony spod wyłóż jabłka, na jabłka zetrzyj pozostałe ciasto. Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 30 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz