Szarlotka bg. Delikatne kruche, chrupiące płatki migdałów i jabłka pachnące cynamonem. To ciasto to smak i zapach dzieciństwa. Doskonałe o każdej porze roku.
2 łyżki kisielu cytrynowego bg lub maki ziemniaczanej
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
Jabłka obierz, pokrój w większa kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj masło. Smaż przez 5 min., dodaj cynamon i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 min. Jak jabłka zmiękną dodaj kisiel, wymieszaj. Po minucie odstaw o wystygnięcia.
Włącz piekarnik na 200’C. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza rozwałkuj i przełóż do firmy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 min.
Na podpieczony spod wyłóż jabłka, na jabłka zetrzyj pozostałe ciasto. Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 30 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!