Szarlotka bg

Szarlotka bg

Szarlotka bg. Delikatne kruche, chrupiące płatki migdałów i jabłka pachnące cynamonem. To ciasto to smak i zapach dzieciństwa. Doskonałe o każdej porze roku.

Szarlotka bg



Szarlotka bg

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej bg
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatki:
  • 8-10 dużych jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego bg lub maki ziemniaczanej

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
  • Jabłka obierz, pokrój w większa kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj masło. Smaż przez 5 min., dodaj cynamon i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 min. Jak jabłka zmiękną dodaj kisiel, wymieszaj. Po minucie odstaw o wystygnięcia.
  • Włącz piekarnik na 200’C. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza rozwałkuj i przełóż do firmy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 min.
  • Na podpieczony spod wyłóż jabłka, na jabłka zetrzyj pozostałe ciasto. Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 30 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *