Szarlotka bg

szczegóły:
Porcje
1 szt
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Kruche:
- 1 szkl. maki owsianej bg
- 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. maki z tapioki
- 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
- 1 łyżka łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do (bg)
- wanilia
- 3 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- Dodatki:
- 8-10 dużych jabłek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kisielu cytrynowego bg lub maki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
- Jabłka obierz, pokrój w większa kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj masło. Smaż przez 5 min., dodaj cynamon i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 min. Jak jabłka zmiękną dodaj kisiel, wymieszaj. Po minucie odstaw o wystygnięcia.
- Włącz piekarnik na 200’C. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza rozwałkuj i przełóż do firmy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 min.
- Na podpieczony spod wyłóż jabłka, na jabłka zetrzyj pozostałe ciasto. Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 30 min.



Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!