Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Salceson, czyli ciasto czekoladowe z jabłkiem, to mój smak smak z dzieciństwa. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Ciasto jest puszyste, wilgotne od jabłek i rozpływa się w ustach.

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Salceson, czyli ciasto czekoladowe z jabłkiem, to mój smak smak z dzieciństwa. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Ciasto jest puszyste, wilgotne od jabłek i rozpływa się w ustach.

Ciasto czekoladowe z jabłkiem, jest ekspresowe w przygotowaniu i tanie. Możesz przygotować je bez użycia miksera- jajka z cukrem ubijasz rózgą. To ciasto obok ciasta marchewkowego, ze śliwkami, z dynia, szarlotki, jest smakiem jesieni. Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnej odmiany jabłek. Ważne aby pokroić je w większą kostkę, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia.
Do ciasta standardowo dodaje się cynamon, ale doskonała będzie też przyprawa piernikowa, czy kardamon.

Zimne ciasto wystarczy posypać cukrem, nie wymaga polewy. Jeżeli chcesz ją przygotować możesz je polać rozpuszczoną czekoladą lub ganache z mlecznej/gorzkiej czekolady ( czekolada połączona z czekoladą)

Jak je przygotować

Przygotowanie ciasta czekoladowego z jabłkami jest bardzo proste.

1. Zacznij od obrania jabłek, następnie je pokrój w większą kostkę.
2. Ukręć jajka z cukrem na puszysta masę, dodaj przesianą mąkę i kakao, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olej.
3. Do masy dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
4.Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Makowiec z jabłkiem

Torcik szarlotka z solonym karmelem

Szarlotka

Gofry z jabłkiem

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Sylwia
Ciasto czekoladowe z jabłkiem " Salceson", to smak dzieciństwa. Ciasto jest puszyste, wilgotne od jabłek i rozpływa się w ustach
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 forma do pieczenia 24 cm
  • 1 szpatułka

Składniki
  

  • 4 szt. jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki 280g
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 4-8 szt. jabłka ilość uzależniona od wielkości

Przygotowanie

  • Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
  • Jajka ukręć z cukrem, na puszysta masę. Następnie dodaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj jabłka, wszystko wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia ( u mnie tortownica 24 cm).Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 40-45 min. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika( piecz do suchego patyczka)

Film z przygotowania.

  • Kroki
tagi ciasto ucierane, ciasto z jabłkami, jabłka, salceson
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating