

Salceson, czyli ciasto czekoladowe z jabłkiem, to mój smak smak z dzieciństwa. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Ciasto jest puszyste, wilgotne od jabłek i rozpływa się w ustach.
Ciasto czekoladowe z jabłkiem, jest ekspresowe w przygotowaniu i tanie. Możesz przygotować je bez użycia miksera- jajka z cukrem ubijasz rózgą. To ciasto obok ciasta marchewkowego, ze śliwkami, z dynia, szarlotki, jest smakiem jesieni. Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnej odmiany jabłek. Ważne aby pokroić je w większą kostkę, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia.
Do ciasta standardowo dodaje się cynamon, ale doskonała będzie też przyprawa piernikowa, czy kardamon.
Zimne ciasto wystarczy posypać cukrem, nie wymaga polewy. Jeżeli chcesz ją przygotować możesz je polać rozpuszczoną czekoladą lub ganache z mlecznej/gorzkiej czekolady ( czekolada połączona z czekoladą)
Przygotowanie ciasta czekoladowego z jabłkami jest bardzo proste.
1. Zacznij od obrania jabłek, następnie je pokrój w większą kostkę.
2. Ukręć jajka z cukrem na puszysta masę, dodaj przesianą mąkę i kakao, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olej.
3. Do masy dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
4.Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Torcik szarlotka z solonym karmelem
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!