Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych jabłek, to smak jesieni. Jest to obowiązkowa pozycja w tym czasie. Ciasto jest miękki, delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach.
Aby przygotować ciasto potrzebujesz tylko kilku składników, misker lub trzepaczkę jak chcesz je zrobić ręcznie. Jest ekspresowe w przygotowaniu, wystarczy utrzeć masło z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami. Zimne ciasto smaruje się kremem, najczęściej z serka Philadelphia lub mascarpone jak u mnie.
Dodatki do ciasta marchewkowego mogą być dowolne, możesz dodać orzechy, suszone owoce, czekoladę, lub dodać tylko marchew.
Składniki:
Marchew– użyłam wytłoczyn po soku, który robiłam w wyciskarce. Jak użyjesz tartej marchewki, pamiętaj o odciśnięciu soku.
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.
Krem: użyłam kremu smietanka-mascarpone. Świetnie sie sprawdzi krem z serka Philadelphia ukręcony z masłem i cukrem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma 11x24cm
- 1 robot z misą
- 1 traka z grubymi oczkami
Składniki
- 75 g masło miękkie
- 2 szt. jajka
- ½ szkl. cukru
- 240 g mąka pszenna
- 80 g marchew u mnie wytłoczyny po wyciśnięciu soku
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szkl. wyciśnięty sok z marchwi i jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki łyżeczki wanilii
- 70 g orzechów u mnie laskowe, migdały, włoskie
- ¼ szkl. suszonych jabłek
Krem
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki mascarpone
- ½ łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
- Użyłam marchew po wyciskaniu soku, lub możesz zetrzeć na tarce i odcisnąć z niej sok. Masło ukręć z cukrem, dodaj jajka i miksuj jeszcze przez 1 min. Dodaj pozostałe składniki. Przełóż do formy 11x24cm. Wstaw do piekarnika 180’C, na około 45min..
- Mascarpone ukręć ze śmietanka u cukrem. Posmaruj zimne ciasto, posyp pociętymi orzechami włoskimi.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!