Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych jabłek, to smak jesieni. Jest to obowiązkowa pozycja w tym czasie. Ciasto jest miękki, delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych jabłek, to smak jesieni. Jest to obowiązkowa pozycja w tym czasie. Ciasto jest miękki, delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach.

Aby przygotować ciasto potrzebujesz tylko kilku składników, misker lub trzepaczkę jak chcesz je zrobić ręcznie. Jest ekspresowe w przygotowaniu, wystarczy utrzeć masło z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami. Zimne ciasto smaruje się kremem, najczęściej z serka Philadelphia lub mascarpone jak u mnie.
Dodatki do ciasta marchewkowego mogą być dowolne, możesz dodać orzechy, suszone owoce, czekoladę, lub dodać tylko marchew.

Składniki:

Marchew– użyłam wytłoczyn po soku, który robiłam w wyciskarce. Jak użyjesz tartej marchewki, pamiętaj o odciśnięciu soku.
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.

Krem: użyłam kremu smietanka-mascarpone. Świetnie sie sprawdzi krem z serka Philadelphia ukręcony z masłem i cukrem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Chlebek bananowy

Ciasto z truskawkami

Babka cytrynowa

Piegusek

Babka łaciata

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Cytrynowe ciasto z cukinią

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych jabłek, to smak jesieni. Jest to obowiązkowa pozycja w tym czasie. Ciasto jest miękki, delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 11x24cm
  • 1 robot z misą
  • 1 traka z grubymi oczkami

Składniki
  

  • 75 g masło miękkie
  • 2 szt. jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 240 g mąka pszenna
  • 80 g marchew u mnie wytłoczyny po wyciśnięciu soku
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. wyciśnięty sok z marchwi i jabłek
  • 1 łyżka  cynamonu
  • ½  łyżeczki  łyżeczki wanilii
  • 70 g  orzechów  u mnie laskowe, migdały, włoskie
  • ¼ szkl. suszonych jabłek

Krem

  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki mascarpone
  • ½ łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  • Użyłam marchew po wyciskaniu soku, lub możesz zetrzeć na tarce i odcisnąć z niej sok. Masło ukręć z cukrem, dodaj jajka i miksuj jeszcze przez 1 min. Dodaj pozostałe składniki. Przełóż do formy 11x24cm. Wstaw do piekarnika 180’C, na około 45min..
  • Mascarpone ukręć ze śmietanka u cukrem. Posmaruj zimne ciasto, posyp pociętymi orzechami włoskimi.

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi ciasto bez pieczenia, ciasto marchewkowe, ciasto ucierane, marchewka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!