chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek, bez glutenu.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek, bez glutenu. Dzisiejsza wersja jest z orzechami. Najważniejszym dodatkiem są bardzo dojrzałe banany, które dają smak i słodyczy. Warto przetrzymać kilka sztuk, aby cieszyć się smakiem tego ciasta. Przygotowanie chlebka nie wymaga sprzętów. Ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej i były dobrze wymieszane.



chlebek bananowy

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

80 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 banany bardzo dojrzałe
  • 70g masła ( miękkiego)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 240g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 70g orzechów( u mnie laskowe, nerkowce, migdały
  • Dodatki:
  • cukier puder
  • płatki migdałowe

Przygotowanie


  • 3 banany rozgnieć widelcem
  • Masło, cukier i jajko ukręć na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki.
  • Przełóż do formy ( 11x24cm), na wierzch ułóż rozciętego banana, posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 80 min. Piecz do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.