chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek, bez glutenu.

Chlebek bananowy

chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek, bez glutenu. Dzisiejsza wersja jest z orzechami. Najważniejszym dodatkiem są bardzo dojrzałe banany, które dają smak i słodyczy. Warto przetrzymać kilka sztuk, aby cieszyć się smakiem tego ciasta. Przygotowanie chlebka nie wymaga sprzętów. Ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej i były dobrze wymieszane.

Chlebek na słodko

Chlebek bananowy niezwykle popularne amerykańskie ciasto, przypominające słodki chleb. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Chlebek nie wymaga użycia sprzętów, długiego wyrastania, wystarczy wymieszać składniki i przelać do formy. Ciasto pięknie rośnie i jest delikatnie wilgotne od bananów. Banany są mocno wyczuwalne, miłośnicy tych owoców będą zachwyceni. Dodając orzechy, suszone owoce czy czekoladę, złagodzisz smak bananów.

Składniki:

Banany– muszą być bardzo dojrzałe. Odłóż kilka szt. , jak planujesz zrobić chlebek czy muffinki. Banany muszą być prawie czarne:)
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Ciasto ze śliwkami

Ciasto z truskawkami

Babka cytrynowa

Piegusek

Babka łaciata

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

Cytrynowe ciasto z cukinią

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych amerykańskich wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek lub bez glutenu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
chlebek bananowy
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
Danie Deser
Kuchnia American
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 1 forma do pieczenia ( 11x24cm)

Składniki
  

  • 4 szt. banany bardzo dojrzałe
  • 70 g masło miękkie
  • ¼ szkl. cukru
  • 2 szt. jajka
  • 240 g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki łyżeczki wanilii
  • 70 g orzechów u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie

Przygotowanie

  • Trzy banany rozgnieć widelcem.
  • Orzechy pokrój drobno. Masło, cukier i jajko ukręć na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
  • Przełóż do formy ( 11x24cm), na wierzch ułóż rozciętego banana, posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 80 min. Piecz do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film jak jak go przygotować:

  • kroki

Uwagi:

  • Wszystkie składniki muszą być ciepłe. Przed pieczeniem wyjmij je z lodówki. 
tagi banany, chlebek bananowy, orzechy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!