Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, jeden z najpopularniejszych wypieków. Można go przygotować w wielu wariantach, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek, bez glutenu. Dzisiejsza wersja jest z orzechami. Najważniejszym dodatkiem są bardzo dojrzałe banany, które dają smak i słodyczy. Warto przetrzymać kilka sztuk, aby cieszyć się smakiem tego ciasta. Przygotowanie chlebka nie wymaga sprzętów. Ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej i były dobrze wymieszane.
Chlebek na słodko
Chlebek bananowy niezwykle popularne amerykańskie ciasto, przypominające słodki chleb. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Chlebek nie wymaga użycia sprzętów, długiego wyrastania, wystarczy wymieszać składniki i przelać do formy. Ciasto pięknie rośnie i jest delikatnie wilgotne od bananów. Banany są mocno wyczuwalne, miłośnicy tych owoców będą zachwyceni. Dodając orzechy, suszone owoce czy czekoladę, złagodzisz smak bananów.
Składniki:
Banany– muszą być bardzo dojrzałe. Odłóż kilka szt. , jak planujesz zrobić chlebek czy muffinki. Banany muszą być prawie czarne:)
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 forma do pieczenia ( 11x24cm)
Składniki
- 4 szt. banany bardzo dojrzałe
- 70 g masło miękkie
- ¼ szkl. cukru
- 2 szt. jajka
- 240 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki łyżeczki wanilii
- 70 g orzechów u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie
Przygotowanie
- Trzy banany rozgnieć widelcem.
- Orzechy pokrój drobno. Masło, cukier i jajko ukręć na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Przełóż do formy ( 11x24cm), na wierzch ułóż rozciętego banana, posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 80 min. Piecz do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film jak jak go przygotować:
- kroki
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą być ciepłe. Przed pieczeniem wyjmij je z lodówki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!