babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa. Doskonałe ciasto o każdej porze roku, nie tylko na Wielkanoc. Babka jest bardzo delikatna, puszysta, z wyczuwalną cytrynową nutką. Aby ja zrobić potrzebujesz kilku składników i około godziny.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa. Doskonałe ciasto o każdej porze roku, nie tylko na Wielkanoc. Babka jest bardzo delikatna, puszysta, z wyczuwalną cytrynową nutką. Aby ja zrobić potrzebujesz kilku składników i około godziny. Jest to ekspresowe i proste ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych.



babka cytrynowa

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

50 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Babka:
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 1 szkl. mąki ( 136g)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (33g)
  • 1/2 szkl. cukru (108g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie


  • Ważne: składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Masło ukręć z cukrem na puszystą masę , następnie zacznij dodawać po jednym żółtku.
  • Jak składniki dokładnie się połączą dodaj mąkę, sodę, i proszek. Miksuj 3-4 min, aby dokładnie połączyć składniki.
  • Białka ubij na sztywno. Przełóż do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Masę przełóż do formy, wstaw do rozgrzaneg piekarnika 180’C, na około 50 min( czas uzależniony od piekarnika) do suchego patyczka.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.