babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa. Doskonałe ciasto o każdej porze roku, nie tylko na Wielkanoc. Babka jest bardzo delikatna, puszysta, z wyczuwalną cytrynową nutką. Aby ja zrobić potrzebujesz kilku składników i około godziny.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa. Doskonałe ciasto o każdej porze roku, nie tylko na Wielkanoc. Babka jest bardzo delikatna, puszysta, z wyczuwalną cytrynową nutką. Aby ja zrobić potrzebujesz kilku składników i około godziny. Jest to ekspresowe i proste ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych.



babka cytrynowa

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

50 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Babka:
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 1 szkl. mąki ( 136g)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (33g)
  • 1/2 szkl. cukru (108g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie


  • Ważne: składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Masło ukręć z cukrem na puszystą masę, następnie zacznij dodawać po jednym żółtku.
  • Jak składniki dokładnie się połączą dodaj mąkę, sodę, i proszek. Miksuj 3-4 min, aby dokładnie połączyć składniki.
  • Białka ubij na sztywno. Przełóż do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Masę przełóż do formy, wstaw do rozgrzaneg piekarnika 180’C, na około 50 min( czas uzależniony od piekarnika) do suchego patyczka.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz