Babka cytrynowa
Babka cytrynowa. Doskonałe ciasto o każdej porze roku, nie tylko na Wielkanoc. Babka jest bardzo delikatna, puszysta, z wyczuwalną cytrynową nutką. Aby ja zrobić potrzebujesz kilku składników i około godziny. Jest to ekspresowe i proste ciasto, które z łatwością przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
15
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Ważne: składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Masło ukręć z cukrem na puszystą masę , następnie zacznij dodawać po jednym żółtku.
- Jak składniki dokładnie się połączą dodaj mąkę, sodę, i proszek. Miksuj 3-4 min, aby dokładnie połączyć składniki.
- Białka ubij na sztywno. Przełóż do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Masę przełóż do formy, wstaw do rozgrzaneg piekarnika 180’C, na około 50 min( czas uzależniony od piekarnika) do suchego patyczka.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!