Ciasto z truskawkami
Proste ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, które wychodzi miękkie i delikatnie wilgotne od owoców. Przygotowanie nie wymaga wielu składników i możesz użyć dowolnych sezonowych owoców. Możne je przygotować z samych białek, które często zostają z innych wypieków.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
30
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Do ubitych białek dodaj żółtko, wanilie, wymieszaj.
- Zmniejsz obroty, zacznij dodawać na przemian mąkę z budyniem i masło. Na koniec delikatnie wszystko wymieszaj szpatułką.
- Przełóż do formy ( 26x26cm), wyrównaj. Na masie rozłóż połówki truskawek, posyp kruszonką.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 30 min. Jeżeli użyjesz mniejszej formy czas może się wydłużyć do 40-45 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!