Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Proste ucierane ciasto z truskawkami, które wychodzi miękkie i delikatnie wilgotne od owoców.

Ciasto z truskawkami

Proste ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, które wychodzi miękkie i delikatnie wilgotne od owoców. Przygotowanie nie wymaga wielu składników i możesz użyć dowolnych sezonowych owoców. Możne je przygotować z samych białek, które często zostają z innych wypieków.



Ciasto z truskawkami

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 138g mąki ( 1 szkl.)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 190g białek
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szkl. cukru
  • Kruszonka: masło/cukier/mąka
  • Truskawki

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Do ubitych białek dodaj żółtko, wanilie, wymieszaj.
  • Zmniejsz obroty, zacznij dodawać na przemian mąkę z budyniem i masło. Na koniec delikatnie wszystko wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż do formy ( 26x26cm), wyrównaj. Na masie rozłóż połówki truskawek, posyp kruszonką.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 30 min. Jeżeli użyjesz mniejszej formy czas może się wydłużyć do 40-45 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.