Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami. puszyste i delikatne ciasto, z soczystymi i kwaśnymi śliwkami. Klasyk, który trzeba przygotować w sezonie. Ciasto zrobione jest na samych białkach, dzięki czemu jest bardzo puszyste. Do śliwek świetnie się sprawdzi klasyczny biszkopt, lub ciasto ucierane. Najlepsze jest na drugi dzień jak złapie wilgoć od owoców.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
15
Czas gotowania
45min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Do ubitych białek dodaj wanilie, wymieszaj.
- Zmniejsz obroty, zacznij dodawać na przemian mąkę z budyniem i masło. Na koniec delikatnie wszystko wymieszaj szpatułką.
- Przełóż do formy 24cm, wyrównaj. Na masie rozłóż połówki śliwek.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 30 min. Jeżeli użyjesz mniejszej formy czas może się wydłużyć do 40-45 min.
Inne przepisy ze śliwkami , które mogą Cię zainteresować:
Galette ze śliwkami (przepis)
Tarta (przepis)
Tartaletki (przepis)
Drożdżowe ze śliwkami ( przepis)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!