Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami. puszyste i delikatne ciasto, z soczystymi i kwaśnymi śliwkami. Klasyk, który trzeba przygotować w sezonie. Ci

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami. puszyste i delikatne ciasto, z soczystymi i kwaśnymi śliwkami. Klasyk, który trzeba przygotować w sezonie. Ciasto zrobione jest na samych białkach, dzięki czemu jest bardzo puszyste. Do śliwek świetnie się sprawdzi klasyczny biszkopt, lub ciasto ucierane. Najlepsze jest na drugi dzień jak złapie wilgoć od owoców.


Ciasto ze śliwkami

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

45min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 138g mąki ( 1 szkl.)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 190g białek
  • 115g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szkl. cukru
  • Śliwki

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Do ubitych białek dodaj wanilie, wymieszaj.
  • Zmniejsz obroty, zacznij dodawać na przemian mąkę z budyniem i masło. Na koniec delikatnie wszystko wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż do formy 24cm, wyrównaj. Na masie rozłóż połówki śliwek.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 30 min. Jeżeli użyjesz mniejszej formy czas może się wydłużyć do 40-45 min.

Inne przepisy ze śliwkami , które mogą Cię zainteresować:

Galette ze śliwkami (przepis)

Tarta (przepis)

Tartaletki (przepis)

Drożdżowe ze śliwkami ( przepis)


Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *