Tarta bg z owocami

Tarta z owocami

Tarta bg z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem smakiem i aromatem.

Tarta z owocami

Tarta z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem smakiem i aromatem.
Ciasto kruche można przygotować w wersji klasycznej jak i bez glutenu. Będzie idealne dla osób z nietolerancjami.


Tarta bg z owocami

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

15 min + 20 godzina w lodówce

Czas gotowania

30-40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche klasyczne:
  • 3 żóltka
  • 220g zimnego masła
  • 380g mąki
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • Kruche BG:
  • 1 szkl. maki owsianej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. masła
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dowolnego slodzidła
  • Dodatki:
  • brzoskwinie, śliwki, borówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie


  • Owoce pokrój na mniejsze kawałki, posyp budyniem, wymieszaj
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
  • Ciasto podziel na dwie części. Cześć na spód rozwałkuj, wyłóż formę 24cm, delikatnie ponakłuwaj.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 min. Na podpieczone spod wyłóż owoce.
  • Rozwałkuj druga cześć ciasta, potnij je na paski. Ułóż paski w kratę, posyp migdałami.
  • Wstaw do piekarnika na 30 min. ( 200’C)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.