Tarta z owocami

Tarta z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem, smakiem i aromatem.
Kruche ciasto z owcami
Tarta z owocami to ciasto, które robię przez cały sezon. W zależności od pory zmieniają się tylko dodatki. Ciasto jest kruche i delikatne, a nadzienie słodko-kwaśne. Tarta jest tak prosta w przygotowaniu i każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem.
Ciasto kruche warto podpiec aby nie było efektu zakalca. Surowe ciasto namięka od soku z owoców i nie wygląda apetycznie po upieczeniu. Przed nałożeniem owoców na ciasto, warto posypać ciasto budyniem/kisielem/mąką ziemniaczaną. Dodatkowo posypujemy owoce, im mniej soku tym lepiej.
Osoby z nietolerancją na gluten, czy jajka nie muszą rezygnować ze słodkich wypieków. Ciasto bg jest delikatne, kruche i nie różni się smakiem od klasycznego.
Jakie owoce są najlepsze
Wybierając owoce, kieruj się sezonem, takie owoce są najświeższe i najtańsze. Do przegotowania tarty z owocami, nie musisz wybierać tylko tych twardych, sprawdzi się każdy owoc. Pamiętać trzeba o obsypaniu owoców, mąką ziemniaczaną/budyniem lub kisielem.
Krucha tarta i soczyste owoce doskonale komponuje się z lodami. Taki zestaw doskonale umila letnie wieczory lub początek jesieni.
Inne przepisy na ciasta kruche z owocami:
Galette z owocami
Tartaletki
Galette z gruszkami
Galette z czereśniami i malinami
Galette z jabłkiem i śliwkami

Sprzęt
- 1 wałek
- 1 deska
- 1 robot planetarny
Składniki
Kruche klasyczne:
- 2 szt żółtka
- 220 g zimnego masła
- 380 g mąki
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruche BG:
- 1 szkl. maki owsianejo2 łyżki dowolnego slodzidła
- ½ szkl. maki ziemniaczanej
- ⅓ szkl. mąki z tapioki
- ⅓ szkl. masła
- 1 łyżka łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do (bg)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki wanilia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Dodatki:
- brzoskwinie, śliwki, borówki
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Przygotowanie
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki, posyp budyniem, wymieszaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
- Ciasto podziel na dwie części. Cześć na spód rozwałkuj, wyłóż formę 24cm, delikatnie ponakłuwaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 min.
- Na podpieczone spod wyłóż owoce.
- Rozwałkuj druga cześć ciasta, potnij je na paski. Ułóż paski w kratę, posyp migdałami.
- Wstaw do piekarnika na 30 min. ( 200’C)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!