Tarta bg z owocami

Tarta z owocami

Tarta bg z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem smakiem i aromatem.

Tarta z owocami

Tarta bg z owocami

Tarta z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem, smakiem i aromatem.

Kruche ciasto z owcami

Tarta z owocami to ciasto, które robię przez cały sezon. W zależności od pory zmieniają się tylko dodatki. Ciasto jest kruche i delikatne, a nadzienie słodko-kwaśne. Tarta jest tak prosta w przygotowaniu i każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem.

Ciasto kruche
warto podpiec aby nie było efektu zakalca. Surowe ciasto namięka od soku z owoców i nie wygląda apetycznie po upieczeniu. Przed nałożeniem owoców na ciasto, warto posypać ciasto budyniem/kisielem/mąką ziemniaczaną. Dodatkowo posypujemy owoce, im mniej soku tym lepiej.

Osoby z nietolerancją na gluten, czy jajka nie muszą rezygnować ze słodkich wypieków. Ciasto bg jest delikatne, kruche i nie różni się smakiem od klasycznego.

Jakie owoce są najlepsze

Wybierając owoce, kieruj się sezonem, takie owoce są najświeższe i najtańsze. Do przegotowania tarty z owocami, nie musisz wybierać tylko tych twardych, sprawdzi się każdy owoc. Pamiętać trzeba o obsypaniu owoców, mąką ziemniaczaną/budyniem lub kisielem.

Krucha tarta i soczyste owoce doskonale komponuje się z lodami. Taki zestaw doskonale umila letnie wieczory lub początek jesieni.

Tarta z owocami

Tarta z owocami. Maślane delikatne kruche, w środku soczyste i słodkie sezonowe owoce. Wspaniałe ciacho, które zachwyca swym wyglądem smakiem i aromatem. Ciasto kruche można przygotować w wersji klasycznej jak i bez glutenu. Będzie idealne dla osób z nietolerancjami.
Tarta bg z owocami
Czas przygotowania 2 hours 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Danie Deser
Kuchnia ciasto z owocami, tarta
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 wałek
  • 1 deska
  • 1 robot planetarny

Składniki
  

Kruche klasyczne:

  • 2 szt żółtka
  • 220 g zimnego masła
  • 380 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruche BG:

  • 1 szkl. maki owsianejo2 łyżki dowolnego slodzidła
  • ½ szkl. maki ziemniaczanej
  • szkl. mąki z tapioki
  • szkl. masła
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki wanilia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatki:

  • brzoskwinie, śliwki, borówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie

  • Owoce pokrój na mniejsze kawałki, posyp budyniem, wymieszaj.
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
  • Ciasto podziel na dwie części. Cześć na spód rozwałkuj, wyłóż formę 24cm, delikatnie ponakłuwaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 min.
  • Na podpieczone spod wyłóż owoce.
  • Rozwałkuj druga cześć ciasta, potnij je na paski. Ułóż paski w kratę, posyp migdałami.
  • Wstaw do piekarnika na 30 min. ( 200’C)
tagi borówki, brzoskwinie, ciasto kruche, śliwki, tarta
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!