Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, to klasyk który warto zrobić w sezonie. Delikatne kruche z dodatkiem migdałów i soczyste śliwki, przy każdym kęsie rozpływają się w ustach. To proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje i wspaniale smakuje.
Pâte Sablée
Pâte Sablée, jest to słodkie, kruche, maślane ciasto, które można wykorzystać do tart, tartaletek lub na ciasteczka. Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma lekko orzechowy smak, dzięki mące migdałowej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Aby tarty z tego ciasta wychodziły jak w najlepszych cukierniach trzeba poznać kilka zasad ich przygotowania.
Spody można przegotować wcześniej, a później wypełnić je ulubionymi dodatkami, lub można zapiekać razem z owocami.
Kruche ze śliwkami i innymi owocami warto delikatnie podpiec, aby zapobiec efektowi zakalca, od soku z owoców. Wystarczy 5 min. w rozgrzanym piekarniku aby ciasto delikatnie się zarumieniło.
Owoce oraz przygotowane ciasto posypuję kisielem/budyniem/mąką ziemniaczaną aby zagęścić sok, który powstanie w czasie pieczenia.
Składniki
Masło: Najlepiej używać niesolonego masła minimum 82% tłuszczu, daje to najlepszy smak, kruchość i delikatność.
Wanilia: Warto dodać wanilię lub sok/skórkę z cytryny aby podkręcić smak.
Mąka migdałowa: można kupić gotową lub zmielić migdały bez skórek.
Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem- min. 1 godz.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 forma do pieczenia 21x25cm
- 1 mikser z misą
Składniki
Kruche:
- 50 g maki z migdałów
- 230 g mąki pszennej
- 1 szt. jajko
- 50 g cukier puder
- 110 g masła
Dodatki:
- 18 szt. śliwki bez pestek, przecięte na pół
- 2 łyżki kisielu cytrynowego może być budyń lub mąka ziemniaczana
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukier trzcinowy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz jajka przełóż do misy miksera . Miskuj, aż składniki będą miały strukturę piasku, następnie dodaj jajko. Wymieszaj.
- Część ciasta przełóż do formy i równo rozprowadź, wstaw do rozgrzanego piekarnika 190'C, na około 5-7 min.
- Podpieczony spód posyp kisielem, wyłóż śliwki, posyp kisielem, cynamonem cukrem. Na śliwki ułóż resztę ciasta – w kawałeczkach.
- Piecz około 30 min w 190'C.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
- kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!