Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, to klasyk który warto zrobić w sezonie. Delikatne kruche z dodatkiem migdałów i soczyste śliwki, przy każdym kęsie rozpływają się w ustach.

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, to klasyk który warto zrobić w sezonie. Delikatne kruche z dodatkiem migdałów i soczyste śliwki, przy każdym kęsie rozpływają się w ustach. To proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje i wspaniale smakuje.

Pâte Sablée

Pâte Sablée, jest to słodkie, kruche, maślane ciasto, które można wykorzystać do tart, tartaletek lub na ciasteczka. Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma lekko orzechowy smak, dzięki mące migdałowej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Aby tarty z tego ciasta wychodziły jak w najlepszych cukierniach trzeba poznać kilka zasad ich przygotowania.
Spody można przegotować wcześniej, a później wypełnić je ulubionymi dodatkami, lub można zapiekać razem z owocami.

Kruche ze śliwkami i innymi owocami warto delikatnie podpiec, aby zapobiec efektowi zakalca, od soku z owoców. Wystarczy 5 min. w rozgrzanym piekarniku aby ciasto delikatnie się zarumieniło.
Owoce oraz przygotowane ciasto posypuję kisielem/budyniem/mąką ziemniaczaną aby zagęścić sok, który powstanie w czasie pieczenia.

Składniki


Masło: Najlepiej używać niesolonego masła minimum 82% tłuszczu, daje to najlepszy smak, kruchość i delikatność.

Wanilia: Warto dodać wanilię lub sok/skórkę z cytryny aby podkręcić smak.

Mąka migdałowa: można kupić gotową lub zmielić migdały bez skórek.

Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem- min. 1 godz.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Szarlotka

Galette z owocami

Sernik z makiem

Galette z cukinią i łososiem

Tarta z owocami

Galette z jabłkami

Galette z pomidorami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Sylwia
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Danie Deser
Kuchnia French, polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia 21x25cm
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Kruche:

  • 50 g maki z migdałów
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajko
  • 50 g cukier puder
  • 110  g masła

Dodatki:

  • 18 szt. śliwki bez pestek, przecięte na pół
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego może być budyń lub mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz jajka przełóż do misy miksera . Miskuj, aż składniki będą miały strukturę piasku, następnie dodaj jajko. Wymieszaj.
  • Część ciasta przełóż do formy i równo rozprowadź, wstaw do rozgrzanego piekarnika 190'C, na około 5-7 min.
  • Podpieczony spód posyp kisielem, wyłóż śliwki, posyp kisielem, cynamonem cukrem. Na śliwki ułóż resztę ciasta – w kawałeczkach.
  • Piecz około 30 min w 190'C.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film

  • kroki
tagi ciasto kruche, pâte sablée, śliwki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating