sernik z makiem

Sernik z makiem

Sernik z makiem i delikatnym ciastem półkruchym. Sernik jest mięciutki, pachnie wanilią i makiem. Jest to ekspresowe ciasto, które przygotujesz w niecałą godzinę. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi.

Sernik z makiem

Sernik z makiem i delikatnym ciastem półkruchym. Sernik jest mięciutki, pachnie wanilią i makiem. Jest to ekspresowe ciasto, które przygotujesz w niecałą godzinę. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi.



sernik z makiem

szczegóły:

Porcje

1 szt ( forma do tarty 20-24cm)<br>3 małe

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 jajko
  • 270g maki
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 50g cukru trzcinowego
  • Masa serowa:
  • 500g twarogu śmietankowego ( może być twaróg na sernik)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 35g maku mielonego ( u mnie gotowy)*
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub białego

Przygotowanie


  • Ciasto wymieszaj, wstaw do lodówki na 20 min. Ciasto przełóż do formy lub foremek, dokładnie dociśnij. 
  • Masa: wszystkie składniki ( bez maku) przełóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i wszystko wymieszaj. Masę przełóż do formy lub foremek.
  • Wstaw do piekarnika na około 25-40 min (180’C)

*Mak!! możesz użyć całego maku. Przed użyciem zalej go mlekiem/ wodą ( 100ml) i odstaw na godzinę. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *