Sernik klasyczny na kruchym spodzie
Sernik klasyczny na kruchym spodzie. Jest niezwykle kremowy, puszysty, delikatny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Smak można podkręcić różnymi dodatkami np. skórką z cytryny, ulubionymi owocami czy rodzynkami. To ciasto jest obowiązkowe na każdej, ważnej uroczystości czy święta.
Jaki ser do sernika?
Najlepszy jest twaróg mocno zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki. Twaróg na sernik klasyczny na kruchym spodzie, ma być gęsty, gładki i kremowy. Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.
Idealne kruche?
To takie które nie namoknie od sera i nie będzie miało wyglądu zakalca. Kruche ma się rozpływać w ustach jak masa serowa. Przygotowując ciasto musisz działać szybko aby go za bardzo nie ogrzewać. Ciasto musi być schłodzone i później podpieczone, aby nie namokło od sera.
Fajnym patentem na kruche jest dodanie smalcu, który dodaje kruchości wypiekom. Zmniejszasz ilość masła i dodajesz smalec.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia 26-28cm
- 1 mikser i misa
Składniki
Kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- odrobina soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukier wanilinowy
- ½ szkl. szklanki cukru
- 120 g masła
- 2 szt. żółtka
Masa serowa:
- 1 kg. twarogu
- 4 szt. jajka
- ½-⅔ szkl. cukru
- ½ łyżki Wanilia
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 op. budyń waniliowy
- 200 g masła
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj. Uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię, włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto przełóż do formy i dokładnie rozprowadź ( można rozwałkować), ponakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 min( ma się podpiec).
- Masło ukręć z cukrem, następnie dodaj żółtka. Jak masa zrobi się puszysta, dodaj śmietankę, budyń i wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać po łyżce sera, miksuj na małych obrotach. Białka ubij na sztywno, dodaj do sera, wymieszaj dokładnie ale bardzo delikatnie. Masę wyłóż na podpieczony spod.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180’C pojemnik z woda i przygotowany sernik. Po 5 min zmniejsz temp na 150’C i piecz przez 1,5h.
- Wyjmij sernik z piekarnika, po ostygnięciu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Uwagi:
- Przygotowując ciasto kruche musisz działać szybko aby go za bardzo nie ogrzewać. Ciasto musi być schłodzone i później podpieczone, aby nie namokło od sera.
- Składniki na ser wyjmij wcześniej aby miały temperaturę pokojową.
- Wybierz ser kremowy, dobrze zmielony, bez serwatki i z dobrym składem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!