Sernik klasyczny na kruchym spodzie

Sernik klasyczny na kruchym spodzie

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Jest niezwykle kremowy, puszysty, delikatny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Można podkręcić jego smak różnymi dodatkami np. skórką z cytryny, ulubionym aromatem czy rodzynkami.

Sernik klasyczny na kruchym spodzie



Sernik klasyczny na kruchym spodzie

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu ( president)
  • 4 jajka
  • 1/2 -2/3 szkl cukru
  • Wanilia
  • 200ml śmietanki 30% -200ml
  • 1 budyń waniliowy
  • 200g masła

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię, włóż do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto przełóż do formy i dokładnie rozprowadź ( można rozwałkować), ponakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 min( ma się podpiec).

  • Masło ukręć z cukrem, następnie dodaj żółtka. Jak masa zrobi się puszysta dodaj śmietankę, budyn i wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawac po łyżce sera, miksuj na małych obrotach. Białka ubij na sztywno, dodaj do sera, wymieszaj dokładnie ale bardzo delikatnie. Masę wyłóż na podpieczony spod. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180’C pojemnik z woda i przygotowany sernik. Po 15 min zmniejsz temp na 150’C i piecz przez 1,5h.
    Wyjmij sernik z piekarnika, po ostygnięciu wstaw do lodówki na kilka godzin.

    *forma 28cm

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz