Sernik z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym na herbatnikach. Delikatnie słodki, puszysty mus, kremowy sernik oraz świeże soczyste owoce, to składniki deseru doskonałego. Ten sernik świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet na urodziny. Mus można zmieniać w zależności od sezonu, czy okazji. Sernik pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje.

szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
40 min+ cała noc w lodówce
Czas pieczenia
około 45min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Sernik:
- Herbatniki zmiel w blenderze, dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia ( u mnie rant fi18cm), wyrównaj i dokładnie uklep.
- Do misy miksera dodaj białka, mascarpone, twaróg, wanilię, cukier, mąkę. Dokładnie wymieszaj. Nie kręć za długo aby nie napowietrzyć masy.
- Masę przełóż na przygotowane herbatniki.
- Piecz w kąpieli wodnej przez około 45min ( czas uzależniony od piekarnika) w 175’C. Po upieczeniu ostudź i wstaw do lodówki.
- Mus:
- Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.
- Śmietankę 60 ml, mocno podgrzej ale nie gotuj. Zdejmij z ognia dodaj żelatynę, mieszaj aby się cała rozpuściła. Gorącą śmietanką zalej czekoladę, mieszaj do całkowitego połączenia się składników. Ostudź.
- Śmietankę zacznij ubijać ale nie na sztywno, stopniowo dodawaj zimną czekoladę Wymieszaj aby połączyć składniki.
- Masę przelej na upieczony i ostudzony sernik. Wstaw na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.





Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!