Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wiosny. Delikatna, słodka kapusta, nie wymaga wielu dodatków i długiego gotowania. Świetnie smakuje w wersji z mięsem jak i wege. Proste i pyszne danie, które przygotujesz w 40 min.
Jest delikatna, pełna smaku i przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie robię do niej zasmażek, dzięki temu nie traci swej lekkości. Młoda kapusta może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do chleba, czy ziemniaków.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jedno z tańszych w sezonie. Gotowanie jest krótsze niż w przypadku tradycyjnego bigosu. Młoda kapusta jest krucha i łatwiejsza w obróbce.

Młodą kapustę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. doskonała jest z dodatkiem koperku czy z pomidorami.
Jak dodajesz do kapusty mięso, to wcześniej musisz je usmażyć. Następnie dodajesz twarde warzywa i na końcu kapustę i przyprawy. Gotowa kapusta jest miękka i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Sprzęt
- 1 duży garnek
Składniki
- 1 szt. 1 główka młodej kapusty
- 300 300g udźca z indyka lub ulubionej kiełbasy
- 3 szt. ząbki czosnku
- 2 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszka
- 1 szt. kawałek selera
- 1 szt. cebulaprzyprawy: czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.
- 1 op. puszka pomidorów krojonych
- ½ szkl. wody
- 1 łyżka pokrojonego koperku + do podania lubczyk liście
Przygotowanie
- Mięso pokrój w kostkę i usmaż na oleju, wyjmij z garnka. Do garnka wlej olej, dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele( pokrój tak jak lubisz), i smaż przez 2 min. Dodaj mięso, pomidory z puszki. Gotuj przez 10 min.
- Kapustę pokrój w paski ( cienkie lub grube, takie jak lubisz), dodaj do garnka. Wsyp przyprawy, koperek, lubczyk, dodaj część wody( wodą reguluj gęstość). Gotuj około 20 min. Będzie gotowe jak kapusta zmięknie. Przed podaniem posyp koperkiem.Podawaj z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!