Młoda kapusta z mięsem

Młoda kapusta z mięsem

Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wiosny. Delikatna, słodka kapusta, nie wymaga wielu dodatków i długiego gotowania.

Młoda kapusta z mięsem

Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wiosny. Delikatna, słodka kapusta, nie wymaga wielu dodatków i długiego gotowania. Świetnie smakuje w wersji z mięsem jak i wege. Proste i pyszne danie, które przygotujesz w 40 min.



Młoda kapusta z mięsem

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 główka młodej kapusty
  • 300g  udźca z indyka lub ulubionej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • około 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka pokrojonego koperku + do podania
  • lubczyk liście

Przygotowanie


  • Mięso pokrój w kostkę i usmaż na oleju, wyjmij z garnka. Do garnka wlej olej, dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele( pokrój tak jak lubisz), i smaż przez 2 min. Dodaj mięso, pomidory z puszki. Gotuj przez 10 min.
  • Kapustę pokrój w paski ( cienkie lub grube, takie jak lubisz), dodaj do garnka. Wsyp przyprawy, koperek, lubczyk, dodaj część wody( wodą reguluj gęstość). Gotuj około 20 min. Będzie gotowe jak kapusta zmięknie.
  • Przed podaniem posyp koperkiem.

Podawaj z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.