Chatka baby jagi

Chatka baby jagi

Chatka baby jagi lub chatka puchatka to proste ciasto bez gotowania i pieczenia. Wnętrze chatki wypełnione jest pysznym kremem białym i czekoladowym oraz owocami.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
22/05/2022

Chatka baby jagi

Chatka baby jagi lub chatka puchatka to proste ciasto bez gotowania i pieczenia. Wnętrze chatki wypełnione jest pysznym kremem białym i czekoladowym oraz owocami. Ten deser sprawdzi się na różne okazje. Jest bardzo lubiany przez najmłodszych. Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu ale musi poleżeć w lodówce aby herbatniki zmiękły. Warto poczekać, bo ciasto jest pyszne.



Chatka baby jagi

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15min + cała noc w lodówce

Czas gotowania

0 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • herbatniki 40 szt.
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki 36% lub 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 op. żelatyna-fix
  • 100ml wrzątku + 50 ml wody
  • maliny
  • borówki
  • kulki czekoladowe
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie


  • Fix rozpuść w 150 ml wody- ostudź.
  • Mascarpone, śmietankę, cukier puder ukręć na gęstą masę. W czasie kręcenia dodaj zimną żelatynę. do 1/3 masy dodaj kakao i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Rozłóż folię spożywczą, na niej będziesz układać herbatniki.
  • 1 warstwa: 3 rzędy ułożonych poziomo herbatników po 7 szt., wyłóż masę z kakao, rozsmaruj.
  • 2 warstwa: na masie ułóż herbatniki 2 zewnętrzne rzędy herbatniki poziomo po 7 szt, środek herbatniki pionowo. Na herbatniki wyłóż białą masę, rozsmaruj Na środku ułóż borówki i maliny, całość posyp kulkami.
  • Ostrożnie złap folię z obu stron ciasta. Złóż brzegi aby utworzyć z ciasta trójkąt, dokładnie dociśnij aby połączyć. Ciasto owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
  • Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej ( do każdej dodaj łyżkę śmietanki), następnie polej ciasto.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG