Chatka baby jagi
Chatka baby jagi lub chatka puchatka to proste ciasto bez gotowania i pieczenia. Wnętrze chatki wypełnione jest pysznym kremem białym i czekoladowym oraz owocami. Ten deser sprawdzi się na różne okazje. Jest bardzo lubiany przez najmłodszych. Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu ale musi poleżeć w lodówce aby herbatniki zmiękły. Warto poczekać, bo ciasto jest pyszne.

szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
15min + cała noc w lodówce
Czas gotowania
0 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Fix rozpuść w 150 ml wody- ostudź.
- Mascarpone, śmietankę, cukier puder ukręć na gęstą masę. W czasie kręcenia dodaj zimną żelatynę. do 1/3 masy dodaj kakao i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż folię spożywczą, na niej będziesz układać herbatniki.
- 1 warstwa: 3 rzędy ułożonych poziomo herbatników po 7 szt., wyłóż masę z kakao, rozsmaruj.
- 2 warstwa: na masie ułóż herbatniki 2 zewnętrzne rzędy herbatniki poziomo po 7 szt, środek herbatniki pionowo. Na herbatniki wyłóż białą masę, rozsmaruj Na środku ułóż borówki i maliny, całość posyp kulkami.
- Ostrożnie złap folię z obu stron ciasta. Złóż brzegi aby utworzyć z ciasta trójkąt, dokładnie dociśnij aby połączyć. Ciasto owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej ( do każdej dodaj łyżkę śmietanki), następnie polej ciasto.



Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!