Aromatyczna sałatka z mango i rabarbarem. Jest delikatna, słodko-kwaśna, pełna witamin i odżywczych składników.
Doskonała propozycja w sezonie, kiedy pojawia się rabarbar. Składniki można zmieniać w zależności od sezonu. można zrobić ją w wersji wege.
Aby ja przygotować potrzebujesz kilku składników i pyszny dressing, który uzupełni smaki.
Sałatka jest doskonała na różne okazje, jak i do pudełeczka do pracy. Jest kolorowo i pysznie.
Aromatyczna sałatka z mango i rabarbarem
Składniki:
- rabarbar- jest on źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych.
- pierś z kurczaka
- mango
- roszponka – jest bardzo niskokalorycznym warzywem z niskim indeksem glikemicznym, źródło wit. A, C, B6
- czarna soczewica- to źródło białka
- pomidorki
- czerwona cebula- doda ostrości
- dressing

Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Jak zrobić aromatyczną sałatkę w domu
Samo złożenie sałatki jest ekspresowe, jednaj potrzebujesz około godziny na przygotowanie składników.
- Soczewicę musisz ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, posyp przyprawami i odstaw na 20 min. Następnie usmaż na patelni.
- Rabarbar potnij na plasterki dodaj do cukru i oleju, dokładnie wymieszaj. Odstawi na minimum 20 min.. Dzięki temu, delikatnie zmięknie i nabierze słodyczy.
- Składniki na dressing wymieszaj.
- Pozostałe składniki umyj i pokrój.

Sprzęt
- 1 duży talerz
- 1 patelnia
- 1 głęboki talerz
- 1 miseczka
- 1 deska i nóż
Składniki
- 1 szt. mała piersi z kurczaka
- po ½ łyżeczki Przyprawy do mięsa: do kurczaka, sól, pieprz, pomidory suszone
- 1 garść roszponk
- ¼ szkl. czarnej soczewicy
- 1 łyżka Olej do smażenia
- ½ szt. mango
- 10 szt. pomidorki koktajlowe
- ½ szt. cebuli czerwonej
- 1 szt. łodyga rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek)
Sos:
- 2 łyżka oleju z pestek winogron
- po 1 łyżeczka czosnek +zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ⅕ łyżeczki sól
Przygotowanie
- Soczewicę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawami, Odstaw na 20 min. Następnie usmaż na patelni z dodatkiem oleju.
- Rabarbar potnij na plasterki dodaj do cukru i oleju, dokładnie wymieszaj. Odstawi na minimum 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Mango pokrój w kostkę lub słupki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka.
- Wszystkie składniki wyłóż na talerz, polej sosem i gotowe.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!