Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, to proste i pyszne danie, które przygotujesz na obiad lub kolacje.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 2
07/07/2024

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, to proste i pyszne danie, które przygotujesz na obiad lub kolacje.

Pieczone bakłażany są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Mięso i sos jest bardzo aromatyczne i treściwe. Tak przygotowany bakłażan świetnie się komponuje z delikatnym ryżem i sosem koperkowo-czosnkowym. Pieczone bakłażany, to danie dla całej rodziny jak i świetna pozycja na spotkania rodzinne, czy ze znajomymi.

Grillowane bakłażany są miękkie i aromatyczne, są doskonałym dodatkiem do mięs i sosów.

Danie przypomina lasagnę, jednak nie ma w nim ciężkiego beszamelu i makaronu. Będzie doskonałe dla osób z nietolerancjami.

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, to pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jego jest bardzo proste i składa się z trzech etapów.

Pierwszy, to grillowanie lub pieczenie bakłażana. Możesz to zrobić dzień wcześniej.

Drugi, to przygotowanie aromatycznego farszu mięsnego. Mięso możesz użyć jakie lubisz : wołowe, wieprzowe, drobiowe lub mix. Dopraw jak lubisz, bo jak wiesz nie zawsze trzeba trzymać się przepisu. Eksperymentuj 🙂

Trzeci, to pieczenie.

Zobacz również

  Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
Sprawdź przepis
Schnitzel z bakłażana

Przygotowanie:

  • Bakłażana pokrój w cienkie plastry. Posmaruj olejem i posyp solą. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę, cebulę i pora pokrój drobno. Smaż na patelni, pod przykryciem z dodatkiem masła i oleju. W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Do warzyw dodaj pozostałe składniki. Smaż około 5 min.
  • Na blachę/formę wyłóż plastry bakłażana, na każdy plaster wyłóż mięso i ser, następnie kolejny plaster, mięso i ser. Na wierz wyłóż połówki pomidorków. Wlej sos pomidorowy. Wstaw do piekarnika na około 20 min., temperatura 200’C.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Podawaj z ugotowanym ryżem i sosem koperkowym.

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

To proste i pyszne danie, które przygotujesz na obiad lub kolacje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 5 szt.

Sprzęt

  • 1 blacha/ duża forma do pieczenia
  • 1 deska i nóż
  • 1 mała miseczka
  • 1 patelnia grillowa

Składniki
  

  • 2 szt. duże bakłażany
  • 1 szt. sól
  • 1 szt. oliwa z oliwek

Mięso:

  • 500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 1 szt. marchewka
  • ½ szt. papryka czerwona
  • 1 kawałek pora
  • ½ szt. mała cebula
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa, kumin, cukier
  • 1 łyżeczka masło
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka wody opcjonalnie

Sos pomidorowy

  • ½ szkl. passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka bazylia
  • ½ łyżeczki czosnek

Sos czosnkowo-koperkowy

  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koperku
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz i czosnek do smaku

Dodatki.

  • 1 op. mix tarta mozzarella z cheddarem
  • 1 szt. natka pietruszki
  • 10 szt. pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  • Bakłażana pokrój w cienkie plastry. Posmaruj olejem i posyp solą. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
  • Składniki na sosy wymieszaj.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę, cebulę i pora pokrój drobno. Smaż na patelni, pod przykryciem z dodatkiem masła i oleju. W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Do warzyw dodaj pozostałe składniki. Smaż około 5 min.
  • Na blachę/formę wyłóż plastry bakłażana, na każdy plaster wyłóż mięso i ser, następnie kolejny plaster, mięso i ser. Na wierz wyłóż połówki pomidorków. Wlej sos pomidorowy. Wstaw do piekarnika na około 20 min., temperatura 200'C.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.
tagi bakłażan, bakłażan pieczony, mieso mielone, papryka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

  1. Sylwia, bardzo mi się podoba przepis ale w spisie składników podana jest czerwona cukinia a w opisie papryka,
    w spisie składników podane jest 5 pomidorków a na filmie użyto po 2 szt. na porcję czyli 10 szt. pomidorków.
    Czy reszta jest w porządku ?
    Pozdrawiam Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG