Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, to proste i pyszne danie, które przygotujesz na obiad lub kolacje.
Pieczone bakłażany są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Mięso i sos jest bardzo aromatyczne i treściwe. Tak przygotowany bakłażan świetnie się komponuje z delikatnym ryżem i sosem koperkowo-czosnkowym. Pieczone bakłażany, to danie dla całej rodziny jak i świetna pozycja na spotkania rodzinne, czy ze znajomymi.
Grillowane bakłażany są miękkie i aromatyczne, są doskonałym dodatkiem do mięs i sosów.
Danie przypomina lasagnę, jednak nie ma w nim ciężkiego beszamelu i makaronu. Będzie doskonałe dla osób z nietolerancjami.
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, to pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jego jest bardzo proste i składa się z trzech etapów.
Pierwszy, to grillowanie lub pieczenie bakłażana. Możesz to zrobić dzień wcześniej.
Drugi, to przygotowanie aromatycznego farszu mięsnego. Mięso możesz użyć jakie lubisz : wołowe, wieprzowe, drobiowe lub mix. Dopraw jak lubisz, bo jak wiesz nie zawsze trzeba trzymać się przepisu. Eksperymentuj 🙂
Trzeci, to pieczenie.
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój w cienkie plastry. Posmaruj olejem i posyp solą. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę, cebulę i pora pokrój drobno. Smaż na patelni, pod przykryciem z dodatkiem masła i oleju. W razie potrzeby dodaj wodę.
- Do warzyw dodaj pozostałe składniki. Smaż około 5 min.
- Na blachę/formę wyłóż plastry bakłażana, na każdy plaster wyłóż mięso i ser, następnie kolejny plaster, mięso i ser. Na wierz wyłóż połówki pomidorków. wlej sos pomidorowy. Wstaw do piekarnika na około 20 min., temperatura 200’C.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Podawaj z ugotowanym ryżem i sosem koperkowym.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blacha/ duża forma do pieczenia
- 1 deska i nóż
- 1 mała miseczka
- 1 patelnia grillowa
Składniki
- 1 szt. duże bakłażany
- 1 szt. sól
- 1 szt. oliwa z oliwek
Mięso:
- 500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 1 szt. marchewka
- ½ szt. cukinia czerwona
- 1 kawałek pora
- ½ szt. mała cebula
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa, kumin, cukier
- 1 łyżeczka masło
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka wody opcjonalnie
Sos pomidorowy
- ½ szkl. passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka bazylia
- ½ łyżeczki czosnek
Sos czosnkowo-koperkowy
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka koperku
- po ½ łyżeczki sól, pieprz i czosnek do smaku
Dodatki.
- 1 op. mix tarta mozzarella z cheddarem
- 1 szt. natka pietruszki
- 5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
- Bakłażana pokrój w cienkie plastry. Posmaruj olejem i posyp solą. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
- Składniki na sosy wymieszaj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę, cebulę i pora pokrój drobno. Smaż na patelni, pod przykryciem z dodatkiem masła i oleju. W razie potrzeby dodaj wodę.
- Do warzyw dodaj pozostałe składniki. Smaż około 5 min.
- Na blachę/formę wyłóż plastry bakłażana, na każdy plaster wyłóż mięso i ser, następnie kolejny plaster, mięso i ser. Na wierz wyłóż połówki pomidorków. wlej sos pomidorowy. Wstaw do piekarnika na około 20 min., temperatura 200'C.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!