lemon posset

Lemon Posset

Lemon Posset, kremowy i mocno cytrynowy angielski deser.

Lemon Posset

Lemon Posset, kremowy i mocno cytrynowy angielski deser. Delikatną słodycz przełamuje cytryna, dzięki temu jest on bardzo orzeźwiający.

Posset to łatwy deser do przygotowania, który można podawać na przyjęciach w uroczych porcjach. Będzie wspaniały na różne okazje podczas gorącego lata.

Aby zrobić posset, potrzebujesz tylko czterech składników — śmietany kremówki, cukru, cytryn i opcjonalnie żelatyny — i kilku dodatkowych godzin na schłodzenie go w lodówce. Możesz zrobić posset poprzedniego wieczoru, a nawet zamrozić resztki.

Czym jest Lemon Posset?

To deser na bazie zimnego kremu, który można znaleźć w całej Anglii. Pierwotnie napój z gorącego mleka i miodu, doprawiony przyprawami i zaprawiony piwem lub winem, posset był bardzo popularny w średniowieczu jako lekarstwo na przeziębienia i drobne dolegliwości oraz jako środek nasenny.

Później stał się zagęszczonym deserem śmietankowym, zwykle aromatyzowanym miodem lub cukrem i cytryną, który jest obecnie najpopularniejszym przepisem.

Zobacz również

Lemon curd
Lemon curd, to przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników
Sprawdź przepis
lemon curd

Dodatki są opcjonalne, ale sprawiają, że ten bladożółty deser jest bardziej przyciągający wzrok.

Pokruszone krakersy
Zgniecione pistacje
Świeża mięta (użyj najmniejszych gałązek lub jednego małego listka na filiżankę)
Skórka cytrynowa lub kandyzowana skórka cytrynowa
Małe jagody: jeżyny, borówki, maliny
Bita śmietana

Wskazówki dotyczące idealnego lemon posset

Ważne jest, aby gotować śmietanę kremówkę na małym ogniu, aby jej nie przypalić.
Uważnie obserwuj garnek, ponieważ mieszanka może nagle przejść do wrzenia.
Proces gotowania usuwa wodę ze śmietany, pozostawiając tłuszcz, który następnie zareaguje z sokiem z cytryny i zgęstnieje w posset.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Lemon Posset

Lemon Posset, kremowy i mocno cytrynowy angielski deser. Delikatną słodycz przełamuje cytryna, dzięki temu jest on bardzo orzeźwiający.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
lemon posset
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas w lodówce: 14 godziny
Danie Deser
Kuchnia angielska
Porcje 8 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 sitko
  • 1 łyżka
  • 1 mały garnuszek

Składniki
  

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 szt. małe cytryny
  • 70 g cukru
  • łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  • Cytryny przekrój wzdłuż, wyjmij miąższ. Miąższ przełóż na sito i mocno rozcieraj aby odcisnąć sok.
  • Śmietankę z cukrem gotuj przez 3 min na małym ogniu. Odstaw i dodaj żelatyne. Dobrze wymieszaj aby się rozpuściła
  • Następnie wlej sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Ostudź.
  • Przelej do pustych skórek z cytryn. Wstaw do lodówki na całą noc.
tagi cytryny, krem cytrynowy, lemon posset, śmietanka kremówka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!