Kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii i ziemniaków, to pyszny dodatek do letnich obiadów.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
12/07/2024

Kotleciki z cukinii i ziemniaków

Lato, to najlepszy czas aby wykorzystywać świeże warzywa i robić z nich rożne pyszne i proste dania. Kotleciki z cukinii i ziemniaków, to pyszny dodatek do letnich obiadów. Są miękkie i aromatyczne w środku, a na zewnątrz chrupiące i pięknie zarumienione.

Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i około 20 min. Placki podawaj z lekkimi sałatkami, surówkami, frytkami lub ziemniakami. Świetnie się sprawdzą do wegetariańskiego kebaba.

Kotleciki podczas i po smażeniu nie rozpadają się, są zwarte i bardzo mięciutkie. Gotowane ziemniaki sklejają masę i dzięki temu nie trzeba dodawać dużo bułki tartej. Tak przegotowane kotleciki cały czas są miękkie i wilgotne w środku.

Młodą cukinię ścieraj w całości. Nie obieraj ze skórki ( o ile jest z pewnego źródła) i nie wycinaj środka. Starsza cukinia, która ma twardą skórkę musi być obrana. W takiej cukinii w środku są już pestki, które najlepiej wyciąć.

Cukinia ma w sobie dużo wody, dlatego ważne aby po starciu posypać ją solą i odstawić na 5 min. Po odciśnięciu nie rozrzedzi masy, placki czy ciasto bedzie stabilne i ładnie usmażone lub upieczone.

Kotlety z cukinii i ziemniaków nie maja dodatku mięsa, wiec doskonale się sprawdzą jako danie dla wegetarian. Jak chcesz przygotować zdrowsza wersje, to możesz je upiec.

Zobacz również

  Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
Sprawdź przepis
Schnitzel z bakłażana

Przygotowanie:

  • Marchew i cukinie zetrzyj na tarce. Posyp solą.
  • Cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
  • Ziemniaki ugotuj i potłucz. Dodaj mozzarellę i usmażoną cebulę. Cukinie i marchew odciśnij dodaj do ziemniaków, następnie dodaj starty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą. Wymieszaj.
  • Bułkę tartą wymieszaj z 1 łyżką parmezanu.
  • Uformuj kotleciki, obtocz w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. 

Podawaj z sosem koperkowym.

Kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii i ziemniaków, to pyszny dodatek do letnich obiadów.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Kotleciki z cukinii i ziemniaków
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 12 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 2 duże miski
  • 1 duży talerz
  • 1 tarka do warzyw

Składniki
  

  • 1 szt. średnia cukinia
  • 1 szt. duża marchewka
  • 300 g ugotowanych ziemniakow
  • 2 łyżki bulki tartej
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • 2 szt. jajko
  • ½ szt. cebula
  • 1 szt. duży ząbek czosnku
  • 1 łyzka sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 szt. olej do smażenia

Panierka

  • 1 łyzka tarty parmezan
  • szkl. bułka tarta

Sos:

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koperku
  • ½ szt. sok i skorka z cytryny
  • 1 szczypta sól, pieprz, czosnek do smaku

Przygotowanie

  • Marchew i cukinie zetrzyj na tarce. Posyp solą.
  • Cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
  • Ziemniaki ugotuj i potłucz. Dodaj mozzarellę i usmażoną cebulę. Cukinie i marchew odciśnij dodaj do ziemniaków, następnie dodaj starty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą. Wymieszaj.
  • Bułkę tartą wymieszaj z 1 łyżką parmezanu.
  • Uformuj kotleciki, obtocz w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. 
tagi cukinia, kotleciki z cukinii, kotleciki z ziemniaków, kotlety, kotlety z cukinii, młode ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG