Kotleciki z cukinii i ziemniaków
Lato, to najlepszy czas aby wykorzystywać świeże warzywa i robić z nich rożne pyszne i proste dania. Kotleciki z cukinii i ziemniaków, to pyszny dodatek do letnich obiadów. Są miękkie i aromatyczne w środku, a na zewnątrz chrupiące i pięknie zarumienione.
Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i około 20 min. Placki podawaj z lekkimi sałatkami, surówkami, frytkami lub ziemniakami. Świetnie się sprawdzą do wegetariańskiego kebaba.
Kotleciki podczas i po smażeniu nie rozpadają się, są zwarte i bardzo mięciutkie. Gotowane ziemniaki sklejają masę i dzięki temu nie trzeba dodawać dużo bułki tartej. Tak przegotowane kotleciki cały czas są miękkie i wilgotne w środku.
Młodą cukinię ścieraj w całości. Nie obieraj ze skórki ( o ile jest z pewnego źródła) i nie wycinaj środka. Starsza cukinia, która ma twardą skórkę musi być obrana. W takiej cukinii w środku są już pestki, które najlepiej wyciąć.
Cukinia ma w sobie dużo wody, dlatego ważne aby po starciu posypać ją solą i odstawić na 5 min. Po odciśnięciu nie rozrzedzi masy, placki czy ciasto bedzie stabilne i ładnie usmażone lub upieczone.
Kotlety z cukinii i ziemniaków nie maja dodatku mięsa, wiec doskonale się sprawdzą jako danie dla wegetarian. Jak chcesz przygotować zdrowsza wersje, to możesz je upiec.
Przygotowanie:
- Marchew i cukinie zetrzyj na tarce. Posyp solą.
- Cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
- Ziemniaki ugotuj i potłucz. Dodaj mozzarellę i usmażoną cebulę. Cukinie i marchew odciśnij dodaj do ziemniaków, następnie dodaj starty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą. Wymieszaj.
- Bułkę tartą wymieszaj z 1 łyżką parmezanu.
- Uformuj kotleciki, obtocz w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z sosem koperkowym.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 patelnia
- 2 duże miski
- 1 duży talerz
- 1 tarka do warzyw
Składniki
- 1 szt. średnia cukinia
- 1 szt. duża marchewka
- 300 g ugotowanych ziemniakow
- 2 łyżki bulki tartej
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 2 szt. jajko
- ½ szt. cebula
- 1 szt. duży ząbek czosnku
- 1 łyzka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 szt. olej do smażenia
Panierka
- 1 łyzka tarty parmezan
- ⅓ szkl. bułka tarta
Sos:
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka koperku
- ½ szt. sok i skorka z cytryny
- 1 szczypta sól, pieprz, czosnek do smaku
Przygotowanie
- Marchew i cukinie zetrzyj na tarce. Posyp solą.
- Cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
- Ziemniaki ugotuj i potłucz. Dodaj mozzarellę i usmażoną cebulę. Cukinie i marchew odciśnij dodaj do ziemniaków, następnie dodaj starty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą. Wymieszaj.
- Bułkę tartą wymieszaj z 1 łyżką parmezanu.
- Uformuj kotleciki, obtocz w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!