Tiramisu borówkowe
Tiramisu borówkowe, pyszne ciasto bez pieczenia doskonałe na upalne lato. Deser jest lekki, orzeźwiający, mocno jagodowy z wyczuwalną nutką cytryny. To doskonała kombinacja smaków na
Przygotowuje jest bardzo proste. Biszkopty smarujesz frużeliną z borówek, dodajesz krem, kolejna warstwę biszkoptów, frużeliny, krem i owoce. Całość posypujesz startą skórką z cytryny. Ciasto musi postać kilka godzin w lodówce ( najlepiej całą noc), aby masa zgęstniała i biszkopty zmiękły od frużeliny i kremu.
Krem do tej wersji to szybki i bardzo smaczny krem mascarpone, który doskonale pasuje to tego deseru. Jeżeli chcesz, to możesz przygotować oryginalny krem do włoskiego tiramisu.
Wakacyjną wersję tiramisu możesz przygotować z dowolnych miękkich owoców : maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie, morele.
Doskonałym dodatkiem bedzie też lemon curd , krem pistacjowy lub inny ulubiony.
Przygotowanie:
1.Zacznij od przygotowania frużeliny:
- Borówki, cukier, skórkę i sok z cytryny zagotuj. Gotuj przez około 3-4 min.Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek. Gotuj przez 2 min, cały czas mieszając.
2. Następnie krem śmietanka-mascarpone:
- Śmietankę, mascarpone, cukier puder i wanilię ukręć na puszysty krem.
3. Przełożenie:
- Spód formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wylej połowę frużeliny, następnie krem. Kolejna warstwa biszkopty, frużelina i krem. Krem udekoruj borówkami i startą skórką z cytryny. Wstaw na noc do lodówki.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 18×26 owalna
- 1 mikser z misą
- 1 mały garnek
Składniki
Frużelina borówkowa
- 300 g borówek
- ½ szt. skórka i sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki wanilii
Dodatki:
- ½ szt. skórka z cytryny
- 200 g podłużnych biszkoptów
Przygotowanie
- Borówki, cukier, skórkę i sok z cytryny zagotuj. Gotuj przez około 3-4 min. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek. Gotuj przez 2 min, cały czas mieszając. Ostudź.
- Śmietankę, mascarpone, cukier puder i wanilię ukręć na puszysty krem.
- Spód formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wylej połowę frużeliny, następnie krem. Kolejna warstwa biszkopty, frużelina i krem. Krem udekoruj borówkami i startą skórką z cytryny. Wstaw na noc do lodówki.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
Dziękuje i polecam
Jakie są wymiary formy, której należy użyć?
Owalna 18×26 cm