tiramisu borówkowe

Tiramisu borówkowe

Tiramisu borówkowe, pyszne ciasto bez pieczenia doskonałe na upalne lato.

Tiramisu borówkowe

Tiramisu borówkowe, pyszne ciasto bez pieczenia doskonałe na upalne lato. Deser jest lekki, orzeźwiający, mocno jagodowy z wyczuwalną nutką cytryny. To doskonała kombinacja smaków na

Przygotowuje jest bardzo proste. Biszkopty smarujesz frużeliną z borówek, dodajesz krem, kolejna warstwę biszkoptów, frużeliny, krem i owoce. Całość posypujesz startą skórką z cytryny. Ciasto musi postać kilka godzin w lodówce ( najlepiej całą noc), aby masa zgęstniała i biszkopty zmiękły od frużeliny i kremu.

Krem do tej wersji to szybki i bardzo smaczny krem mascarpone, który doskonale pasuje to tego deseru. Jeżeli chcesz, to możesz przygotować oryginalny krem do włoskiego tiramisu.

Wakacyjną wersję tiramisu możesz przygotować z dowolnych miękkich owoców : maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie, morele.

Doskonałym dodatkiem bedzie też lemon curd , krem pistacjowy lub inny ulubiony.

Zobacz również

Tarta z borówkami
Tarta z borówkami, to pyszne lekkie ciasto, doskonałe na równa okazje.
Sprawdź przepis
Tarta z borówkami

Przygotowanie:

1.Zacznij od przygotowania frużeliny:

  • Borówki, cukier, skórkę i sok z cytryny zagotuj. Gotuj przez około 3-4 min.Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek. Gotuj przez 2 min, cały czas mieszając.

2. Następnie krem śmietanka-mascarpone:

  • Śmietankę, mascarpone, cukier puder i wanilię ukręć na puszysty krem.

3. Przełożenie:

  • Spód formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wylej połowę frużeliny, następnie krem. Kolejna warstwa biszkopty, frużelina i krem. Krem udekoruj borówkami i startą skórką z cytryny. Wstaw na noc do lodówki.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Tiramisu borówkowe

Tiramisu borówkowe, pyszne ciasto bez pieczenia doskonałe na upalne lato. Deser jest lekki, orzeźwiający, mocno jagodowy z wyczuwalną nutką cytryny. To doskonała kombinacja smaków na
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
tiramisu borówkowe
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas w lodówce: 16 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 18×26 owalna
  • 1 mikser z misą
  • 1 mały garnek

Składniki
  

Frużelina borówkowa

  • 300 g borówek
  • ½ szt. skórka i sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki wanilii

Dodatki:

  • ½ szt. skórka z cytryny
  • 200 g podłużnych biszkoptów

Przygotowanie

  • Borówki, cukier, skórkę i sok z cytryny zagotuj. Gotuj przez około 3-4 min.
    Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek. Gotuj przez 2 min, cały czas mieszając. Ostudź.
  • Śmietankę, mascarpone, cukier puder i wanilię ukręć na puszysty krem.
  • Spód formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wylej połowę frużeliny, następnie krem. Kolejna warstwa biszkopty, frużelina i krem. Krem udekoruj borówkami i startą skórką z cytryny. Wstaw na noc do lodówki.
tagi borówki, ciasto bez pieczenia, deser bez pieczenia, krem mascarpone, tiramisu, tiramisu borówkowe
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG