Tarta z borówkami
Tarta z borówkami i lekkim kremem mascarpone, to pyszne ciasto doskonałe na każdą okazję.
Kruche ciasto, delikatnie słodki krem i świeże owoce, to przepis na deser doskonały. Mocno schłodzone ciasto bedzie doskonałe na letnie upały. Delikatną słodycz ciasta doskonale przełamują borówki.
Wybierając owoce, kieruj się sezonem, takie owoce są najświeższe i najtańsze. Do tarty doskonałe będą maliny, jagody, jeżyny, morele, brzoskwinie.
Przygotowanie
Aby ciasto kruche nie rosło podczas pieczenia, piecz je z obciążeniem. Na ciasto wysyp fasole lub ciecierzycę.
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy (11 x 35cmx 30cm), dokładnie wyrównaj, wstaw do zamrażarki na 10min.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 190’c około 25 min. Ciasto ma się zarumienić. Ostudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
- Śmietankę i mascarpone ukręć na gesty krem. Pod koniec kręcenia dodaj zimna czekoladę. Wyłóż na przygotowany spod, udekoruj borówkami.
- Wstaw do lodówki na całą noc.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma (11 x 35cmx 30cm),
- 1 mikser z misą
- 1 wałek i deska
Składniki
Ciasto kruche:
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 220 g mąki
- 1 szt. małe jajko
- ½ łyżeczki wanilii
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
Dodatki:
- 300 g borówek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Przełóż do formy (11 x 35cmx 30cm), dokładnie wyrównaj, wstaw do zamrażarki na 10min.Wstaw do rozgrzanego piekarnika 190’c około 25 min. Ciasto ma się zarumienić. Ostudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Śmietankę i mascarpone ukręć na gesty krem. Pod koniec kręcenia dodaj zimna czekoladę. Wyłóż na przygotowany spod, udekoruj borówkami.
- Wstaw do lodówki na całą noc.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!