chałka

Chałka z kruszonką

Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca.

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca. Wygląda niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na chałkę warto znać i nauczyć się ją robić. To tradycyjne ciasto każdy lubi i chętnie zje z ulubionymi dodatkami, popijając pyszną kawką. Gwarantuję Ci, że szybko znika.

Jeżeli jakimś cudem zostanie Ci chałka, to przygotuj z niej na śniadanie pyszne tosty francuskie lub upiecz ją w piekarniku z dodatkiem owoców .

Przygotowanie ciasta zacznij od ukręcenia masy jajecznej. Nada ona delikatności i puszystości chałce. Lubię przygotowywać ja z samych żółtek, dzięki którym nie jest sucha i dłużej jest delikatniejsza.

Wyrabiając drożdżowe pamiętaj o długim wyrabianiu, dzięki temu ciasto będzie plastyczne i dobrze napowietrzone. Wyrośnięte ciasto musisz podzielić na równe części i rozwałkować je w wałeczki. I w tym momencie zaczyna się najtrudniejszy dla mnie etap 🙂 czyli składanie. Na szczęście jest wiele tutoriali jak składać chałkę. Po kilku próbach udaje się ją zapleść 🙂 Może kiedyś nagram własny filmik jak ja składać:)

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Chałka z kruszonka
Czas przygotowania 1 hour 15 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą

Składniki
  

  • 6 szt żółtka
  • szkl. cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki wanilia
  • łyżeczki szczypta soli
  • 80 g masła

Kruszonka:

  • 30 g masło
  • 50 g mąka
  • 20 g cukier
  • łyżeczki wanilia

Przygotowanie

  • Podgrzej mleko, dodaj masło aby się rozpuściło.
  • Żółtka ukręć z cukrem na puszysta masę.
  • Dodaj pozostałe składniki następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Z tej porcji możesz przygotować jedną duża lub 2 mniejsze chałki.
  • Ciasto podziel na 4-5 równe kawałki, z których zrób wałeczki. Sposób zaplatania z filmików na YouTube* lub IG. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośniete chalki posmaruj rozmąconym jajkiem lub mlekiem i posyp kruszonką.
  • Piecz około 40 min w 180’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)

Film

  • kroki
tagi challah, chałka, ciasto drożdzowe
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!