Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca. Wygląda niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na chałkę warto znać i nauczyć się ją robić. To tradycyjne ciasto każdy lubi i chętnie zje z ulubionymi dodatkami, popijając pyszną kawką. Gwarantuję Ci, że szybko znika.
Jeżeli jakimś cudem zostanie Ci chałka, to przygotuj z niej na śniadanie pyszne tosty francuskie lub upiecz ją w piekarniku z dodatkiem owoców .
Przygotowanie ciasta zacznij od ukręcenia masy jajecznej. Nada ona delikatności i puszystości chałce. Lubię przygotowywać ja z samych żółtek, dzięki którym nie jest sucha i dłużej jest delikatniejsza.
Wyrabiając drożdżowe pamiętaj o długim wyrabianiu, dzięki temu ciasto będzie plastyczne i dobrze napowietrzone. Wyrośnięte ciasto musisz podzielić na równe części i rozwałkować je w wałeczki. I w tym momencie zaczyna się najtrudniejszy dla mnie etap 🙂 czyli składanie. Na szczęście jest wiele tutoriali jak składać chałkę. Po kilku próbach udaje się ją zapleść 🙂 Może kiedyś nagram własny filmik jak ja składać:)
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 robot z misą
Składniki
- 6 szt żółtka
- ⅓ szkl. cukru
- 500 g maki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka
- ½ łyżeczki wanilia
- ⅕ łyżeczki szczypta soli
- 80 g masła
Kruszonka:
- 30 g masło
- 50 g mąka
- 20 g cukier
- ⅕ łyżeczki wanilia
Przygotowanie
- Podgrzej mleko, dodaj masło aby się rozpuściło.
- Żółtka ukręć z cukrem na puszysta masę.
- Dodaj pozostałe składniki następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Z tej porcji możesz przygotować jedną duża lub 2 mniejsze chałki.
- Ciasto podziel na 4-5 równe kawałki, z których zrób wałeczki. Sposób zaplatania z filmików na YouTube* lub IG. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośniete chalki posmaruj rozmąconym jajkiem lub mlekiem i posyp kruszonką.
- Piecz około 40 min w 180’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)
Film
- kroki
Najlepsze drożdżowe jakie jadłam
To prawda, jest przepyszna.