Baba ghanoush
Baba ganoush jest podobna do hummusu, ale zamiast ciecierzycy używa się grillowanego lub pieczonego bakłażana. Oba dipy pochodzą ze wschodniej części Morza Śródziemnego i często podaje się je z chlebem pita i surowymi, chrupiącymi warzywami. Baba ganoush można używać tak jak hummusu — jako dip lub pastę do smarowania. Gotowy, żeby zrobić coś takiego?!
Czy próbowałeś baba ghanoush? Jeśli lubisz hummus, to mam przeczucie, że pokochasz również ten śródziemnomorski dip z bakłażana. Wykonany z grillowanego lub pieczonego bakłażana, tahini, czosnku i cytryny, jest kremowy, wędzony, orzechowy i jasny.
Poniżej dzielę się moim prostym przepisem na baba ganoush. Idealnie pasuje do chrupiących warzyw i chleba pita , ale tak bardzo go lubię, że zdarza mi się jeść go prosto z łyżki. Mam nadzieję, że Tobie też zasmakuje!
Co to jest BABA GHANOUSH?:
Baba ghanoush to bliskowschodnia pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana, tahini, soku z cytryny i czosnku.
Grillowanie lub pieczenie bakłażana nadaje dipowi bogaty, wędzony smak, a delikatny miąższ bakłażana zapewnia mu jedwabistą, kremową konsystencję.
Dowiedz się, jak je przygotować dzięki temu przepisowi!
Składniki Baba Ghanoush
- Bakłażan – upieczesz go lub zgrillujesz, aby uzyskać wędzoną bazę dipu. Polecam użyć 2 średnich bakłażanów do przygotowania tego przepisu. Upieką się szybciej niż 1 duży bakłażan.
- Tahini – Ta pasta z nasion sezamu sprawia, że dip jest bogaty i kremowy. Pamiętaj, aby użyć dobrej jakości tahini w tym przepisie.
- Sok z cytryny – dla rozjaśnienia.
- Oliwa z oliwek – sprawia, że baba ghanoush jest bogata i gładka.
- Czosnek – dodaje ostrego, pikantnego smaku.
- I sól morska – aby wszystkie smaki wydobyły się na wierzch!
- Kumin– nadaje orientalny smak
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 blacha do pieczenia
- 1 blender
Składniki
- 2 szt. średnie bakłażany
- 2 łyżki tahini
- 1 szt. sok z cytryny
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, kumin do smaku
- 2 szt. ząbki czosnku
- ⅓ szkl. oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Bakłażana ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na około 40 min, temp. 200'C.
- Upieczonego i ostudzonego bakłażana obierz ze skórki lub owiń folią spożywczą, następnie odetnij końcówkę bakłażana. Wyciśnij cały miąższ do miski.
- Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładki krem.
- Sprawdź smak i gęstość. W razie potrzeby dopraw i dolej soku z cytryny i oliwy.
- Przed podaniem polej oliwą, posyp natką i pestkami granatu (u mnie czerwona porzeczka)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!