Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ganoush jest podobna do hummusu, ale zamiast ciecierzycy używa się grillowanego lub pieczonego bakłażana.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
21/07/2024

Baba ghanoush

Baba ganoush jest podobna do hummusu, ale zamiast ciecierzycy używa się grillowanego lub pieczonego bakłażana. Oba dipy pochodzą ze wschodniej części Morza Śródziemnego i często podaje się je z chlebem pita i surowymi, chrupiącymi warzywami. Baba ganoush można używać tak jak hummusu — jako dip lub pastę do smarowania. Gotowy, żeby zrobić coś takiego?!

Czy próbowałeś baba ghanoush? Jeśli lubisz hummus, to mam przeczucie, że pokochasz również ten śródziemnomorski dip z bakłażana. Wykonany z grillowanego lub pieczonego bakłażana, tahini, czosnku i cytryny, jest kremowy, wędzony, orzechowy i jasny.

Poniżej dzielę się moim prostym przepisem na baba ganoush. Idealnie pasuje do chrupiących warzyw i chleba pita , ale tak bardzo go lubię, że zdarza mi się jeść go prosto z łyżki. Mam nadzieję, że Tobie też zasmakuje!

Zobacz również

  Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
Sprawdź przepis
Schnitzel z bakłażana

Co to jest BABA GHANOUSH?:

Baba ghanoush to bliskowschodnia pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana, tahini, soku z cytryny i czosnku.

Grillowanie lub pieczenie bakłażana nadaje dipowi bogaty, wędzony smak, a delikatny miąższ bakłażana zapewnia mu jedwabistą, kremową konsystencję.

Dowiedz się, jak je przygotować dzięki temu przepisowi!

Składniki Baba Ghanoush

  • Bakłażan – upieczesz go lub zgrillujesz, aby uzyskać wędzoną bazę dipu. Polecam użyć 2 średnich bakłażanów do przygotowania tego przepisu. Upieką się szybciej niż 1 duży bakłażan.
  • Tahini  – Ta pasta z nasion sezamu sprawia, że ​​dip jest bogaty i kremowy. Pamiętaj, aby użyć dobrej jakości tahini w tym przepisie.
  • Sok z cytryny – dla rozjaśnienia.
  • Oliwa z oliwek  – sprawia, że ​​baba ghanoush jest bogata i gładka.
  • Czosnek  – dodaje ostrego, pikantnego smaku.
  • I sól morska – aby wszystkie smaki wydobyły się na wierzch!
  • Kumin– nadaje orientalny smak

Baba ghanoush

Baba ganoush jest podobna do hummusu, ale zamiast ciecierzycy używa się grillowanego lub pieczonego bakłażana.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Baba ghanoush
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Przystawka
Kuchnia kraje Bliskiego Wschodu
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 blender

Składniki
  

  • 2 szt. średnie bakłażany
  • 2 łyżki tahini
  • 1 szt. sok z cytryny
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, kumin do smaku
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • szkl. oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Bakłażana ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na około 40 min, temp. 200'C.
  • Upieczonego i ostudzonego bakłażana obierz ze skórki lub owiń folią spożywczą, następnie odetnij końcówkę bakłażana. Wyciśnij cały miąższ do miski.
  • Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładki krem.
  • Sprawdź smak i gęstość. W razie potrzeby dopraw i dolej soku z cytryny i oliwy.
  • Przed podaniem polej oliwą, posyp natką i pestkami granatu (u mnie czerwona porzeczka)
tagi baba ganoush, bakłażan, bakłażan pieczony, tahini
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG